Brussel in top 10 beste Europese steden voor digitaal ondernemerschap

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Brussel in top 10 beste Europese steden voor digitaal ondernemerschap

In een onderzoek naar de beste digitale steden van Europa, komt Brussel naar voor als een van dé beste steden voor digitale ondernemers. Dat schrijft tech.eu op basis van de European Digital City Index. Dé beste stad om te vertoeven voor start-ups en scale-ups is Londen. Maar ook steden zoals Stockholm, Amsterdam en Helsinki scoren hoog. Toch heeft de ranking ook enkele verrassingen in petto:

Brussel in top 10 voor zowel start-ups als scale-ups

Brussel lijkt vooral voor scale-ups interessanter te zijn dan voor start-ups. Toch scoort Brussel met een 9de plaats nog net in de top 10 steden die een ideale broedplaats zijn voor start-ups. 

Het Europese start-up ecosysteem in beeld:

De index heeft als bedoeling om bepaalde sterktes of zwaktes bloot te leggen in Europese start-up ecosystemen. De European Digital City Index nam alle Europese hoofdsteden (en 7 andere grote steden die een centrum zijn van digitaal ondernemerschap) onder de loep.

De steden werden gewogen op basis van onderstaande criteria: 

1. Toegang tot kapitaal
2. Ondernemingscultuur
3. Mentoring en andere vormen van ondersteuning
4. Skills 
5. Het handelsklimaat
6. Digitale infrastructuur
7. Knowledge Spillovers
8. De markt
9. Lifestyle
10. Niet-digitale Infrastructuur

Als je deze criteria ziet is het waarschijnlijk niet onlogisch dat steden zoals Londen, Amsterdam & Scandinavische landen zo hoog scoren. Daarnaast is het vreemd dat Berlijn en Parijs niet in de top 5 zijn te vinden van start-ups én scale-ups. Ook opvallend: steden zoals Barcelona, Lissabon & Madrid komen niet eens voor in de top 10 terwijl Brussel daar wél mooi staat te pronken.

bron: tech.eu