Brussel wil Uber-app verbieden in België

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Brussel wil Uber-app verbieden in België

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (s.pa) heeft klacht ingediend tegen de activiteiten van Uber in de hoofdstad. "Het is gedaan met een softe aanpak rond de online-vervoersdienst," zegt Pascal Smet aan De Morgen. Smet wil de Uber-app uit de Google Play en Apple App Store verwijderd zien én wil de website in België laten blokkeren. 

Uber in Brussel

Met Uber kan je in Brussel via een app vragen om een chauffeur te sturen naar je locatie. Je betaalt via de app. Uber is aanzienlijk goedkoper dan traditionele taxidiensten omdat ze geen fiscale verplichtingen en sociale bescherming betalen. Dat wil Smet nu tegengaan met het verbannen van de app én website. 

"Nieuwe initiatieven zoals Uber zijn welkom als ze zich schikken naar de regels", zegt hij. "Een gesprek daarover met Uber levert niets op, dus doen we het nu maar anders. We willen dat het parket nauwkeurig nagaat of en welke wetten het bedrijf overtreedt."

Website blokkeren

Smet zou ook van plan zijn een klachtenbrief aan de Computer Crime Unit te sturen met de vraag om de Uber website te blokkeren. Er zouden ook vermomde inspecteurs op pad worden gestuurd om controles uit te voeren bij Uber-chauffeurs.

Intussen wordt de beslissing op Twitter met veel teleurstelling onthaald.