De hostingsector hard aangepakt door Johan Vande Lanotte. Meer nog, we werden bestempeld als leugenaars, bedriegers en verkopers van lucht, en de sector zal met alle plezier door de minister onder de loep genomen worden.

De oorsprong van de discussies ligt hem in de voorstellen die eerder door minister Vande Lanotte gedaan werden. Deze zouden de registratie-regels van .be domeinnamen aan banden leggen, met het doel de consument te beschermen.

Hoewel we het doel wel degelijk nobel vinden, was het voorstel ronduit slecht en blogden eerder al onze bevindingen daarover. Minister Vande Lanotte heeft zijn voorstellen intussen ingetrokken, maar vindt het bizar dat de sector zo hard tegen zijn voorstellen gekant is. Als toemaat krijgen we een resem verwijten over ons heen.

DNS.be

De voornaamste reden waarom dit voorstel te belachelijk voor woorden is, is dat de huidige werking van dns.be bij de betere ter wereld behoort. De prijzen zijn bijzonder stabiel en transparant. Dns.be krijgt ook bijzonder hoge waarderingscijfers van zowel .beagenten, consumenten en buitenlandse agenten.

Het feit dat er zo veel en zo diverse soorten agenten zijn, wijst op een bijzonder goede marktwerking en werkt uiteraard in het voordeel van de consument. Er zijn grote en kleine agenten, van goedkope, low-budget tot exclusieve, zowel Belgische als internationale, etc... De drempel om agent te worden is laag, en de instap is eenvoudig.

Waarom wij dus zo hard het huidige model en de huidige organisaties verdedigen? Heel eenvoudig, omdat die nu eenmaal zo goed zijn!

Lucht verkopen?

Het is een open doel. We kaatsen graag de bal inzake "lucht verkopen" terug naar de politiek...

Blijkbaar concludeert de minister nu dat we foefelaars zijn, malafide figuren. Dat we lucht verkopen. Dat we woekerwinsten maken op domeinnamen. Dat we ongelooflijk veel geld verdienen met weinig moeite. Dat de sector dringend eens goed onder het vergrootglas gehouden moet worden.

De reactie voelt aan als natrappen. De verwijten die ons gemaakt worden, gaan recht in tegen wat we doen, waarvoor we staan en waarvoor we elke dag opnieuw een Belgische KMO leiden en uitbouwen. Waarom we elke dag naar kantoor komen.

Onze jaarlijkse resultaten staan publiek beschikbaar (zoals van elke KMO). De woekerwinsten die ons verweten worden zijn er niet in terug te vinden. Een gezonde groei, de nodige reserves en een correcte verloning voor onze mensen des te meer.

We wijzen de minister graag op de tewerkstelling waarvoor we zorgen, onze maatschappelijk verantwoorde insteek, onze participatie in de nodige werkorganen van de sector, de hoeveelheid taksen en belastingen die elke maand terugvloeien naar de staat, zonder dat er voor onze sector specifieke banen- of subsidieplannen zijn.

De concurrentie in de hostingsector is hoog. De druk van grote mondiale spelers als Amazon, Google, Microsoft... is zeer aanwezig, en het is door kwaliteit en service te blijven bieden dat we ons kunnen blijven onderscheiden.

Besluit

Verkopen we lucht? Zeker niet. Verkoopt de minister lucht?

We kunnen enkel besluiten dat onwetendheid wel de oorzaak moet zijn van de harde reactie. Het kan enkel maar betekenen dat de minister geen idee heeft waarover hij spreekt en al evenmin voeling heeft met de sector. Als dat de oorzaak is, dan vergeven we hem de uitspraken graag.

Hij gaat ons, de leugenaars en foefelaars, in de gaten houden, en met veel plezier. Hij had beter zijn huiswerk gedaan, zowel inzake dns.be als in de impact van zijn voorstellen. Hij had beter eens een bedrijf zoals Openminds aangesproken, en vragen gesteld.

Als hij openheid wil, dan kan hij deze zeker krijgen, ons doel is immers gelijkaardig: een beter en veiliger internet in België. Wij hebben nog wat plaats vrij in onze agenda. Zo kan de minister zien hoe wij als start-up begonnen zijn, jaar na jaar gegroeid zijn, op eigen kracht, zonder externe investeerders, zonder subsidies, maar toch winstgevend zijn, en blijven groeien. Waarom het zeker geen foute keuze was om johanvandelanotte.be bij ons onder te brengen.

Spreken we in Brussel af, of komt minister Vande Lanotte tot bij ons op kantoor?