Geniaal! Deze machine kan plastiek afval omtoveren tot handige gebruiksvoorwerpen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren

Onze oceanen zitten vol met miniscule plastiekdeeltjes, en overal in de wereld liggen de stranden vol met plastiek. Ook langs snelwegen is plastiek overal aanwezig. Een groot probleem waar slechts weinig aan gedaan wordt. Uitvinder Dave Hakkens (bekend van Phonebloks) probeert er met zijn nieuwste uitvinding iets aan te doen. Hij heeft een machine uitgevonden waardoor je zelf plastiek gaan recycleren. Geniaal toch? Dit is hoe het precies werkt: 

Nederlanse uitvinder is niet aan proefstuk toe

De Nederlander Dave Hakkens is niet aan zijn proefstuk toe. Twee en half jaar geleden zette hij Phonebloks in de markt. Een project dat een modulaire smartphone lanceerde en dat door Google gretig werd overgekocht. De zoekgigant laat echter nog op zich wachten met de lanceringsdatum.

Doel: wereldwijd kleine recyclefabriekjes bouwen

Belangrijker: Dave Hakkens heeft nu een nieuw project klaar. Hij wil wereldwijd de afvalbergen plastic aanpakken. Het idee is simpel: de afvalbergen uit de wereld helpen door mensen aan te zetten om het materiaal te gaan hergebruiken.

Hakkens wil mensen over de hele wereld helpen om kleine recyclefabriekjes te bouwen. "Enkel grote bedrijven hebben de kans om plastiek op grote schaal te recycleren. Dat is eigenlijk echt bizar," zegt Hakkens.

Plastic hergebruiken

Precies daar wil Hakkens verandering in brengen. Hij maakte samen met een machinebouwer verschillende apparaten waarmee plastiek kan worden gerecyleerd. Plastic afval wordt versnipperd, gesmolten en krijgt een nieuwe vorm. Of het wordt omgezet naar grondstof voor 3D-printers.

Blueprints voor iedereen gratis te downloaden

De bouwtekeningen van de apparaten zijn recent op het internet geplaatst. Gratis en voor niets. Hakkens wil immers dat de or dat de machines bovendien te bouwen zijn met eenvoudige materialen en gereedschappen. Mensen over de hele wereld moeten in staat zijn om ze te kunnen bouwen.

Want dat is het uiteindelijke doel: dat mensen overal ter wereld plastiek gaan recycleren en op die manier ook deze vervuilingsproblematiek de wereld uit zullen helpen. Een nobel doel! Hier kan je het project steunen.