Met de ideeënwedstrijd Eenideeperdag daagde Flanders DC de Vlamingen uit om een maand lang elke dag tijd te maken voor creativiteit. Meer dan 9000 ideeën werden gepost op de webtool Eenideeperdag. Vandaag koos de jury er de beste ideeën uit. Winnaar werd Kris Peeters met de groententuinaanlegger.

Week van de Creativiteit

Op 15 april, bij de start van de Week van de Creativiteit, lanceerde Flanders District of Creativity voor de tweede maal de ideeënwedstrijd Eenideeperdag. Met deze wedstrijd wil Flanders DC de aandacht vestigen op het belang van innovatie en creativiteit voor onze economie.

Oproep: tijd voor creativiteit

Vernieuwende ideeën komen niet uit de lucht gevallen. Creativiteit moet je plannen. Het is een kwestie van veel en volgehouden inspanningen. Vandaar de oproep: maak elke dag even tijd voor creativiteit.

1048 deelnames

1048 mensen namen deel aan Eenideeperdag, 90 postten zelfs elke dag een idee op de website. Vorig jaar verzamelde de wedstrijd 4300 ideeën, dit jaar waren dat er 9000.

Selectie uit 9000 ideeën

Het team van Flanders DC maakte een eerste selectie uit de 9000 ideeën. Vandaag boog een jury zich over deze selectie. De jury bestond uit Sara Coene (winnaar Eenideeperdag 2012), Pascal Cools (directeur Flanders DC), Indra Dewitte (VRT-journalist en anker Zevende Dag), Ruben Mooijman (chef economie De Standaard), Eva Mouton (illustrator), Lieven Scheire (programmamaker en standup comedian), Ann Vancoillie (winnaar van de WOMED Award) en Fons Van Dyck (Managing Director van Think BBDO).

Knopen doorhakken

Het werd een boeiende discussie. En een hele klus ook om knopen door te hakken. Want er zaten veel goede, inspirerende, praktische en dromerige ideeën bij. In de uiteindelijke keuze hield de jury rekening met een aantal trends die doorheen de ideeën liepen. Het community-gevoel was duidelijk een rode draad door de wedstrijd. Ook de aandacht voor ecologie en duurzaamheid viel op. Verder waren er tal van voorstellen voor apps die het dagelijkse leven kunnen verbeteren. Of leiden tot administratieve vereenvoudiging.

Groententuinaanlegger

De jury koos uiteindelijk voor de groententuinaanlegger van Kris Peeters. Hij vond een gat in de markt van professionele tuiniers: iemand die in je tuin een groententuin komt aanleggen en nadien de amateurboer bijstaat.

Het idee past helemaal in de tijdsgeest waarin mensen om ecologische en economische redenen een moestuin willen aanleggen.

Nog vijf andere ideeën

Naast dit idee, werden nog vijf andere ideeën gelauwerd. Zo lanceerde John Jurgens het idee om automatisch je locatiegegevens mee te sturen als je het noodnummer 112 belt.

Joost Lenaerts stelde een kruispuntbank voor persoonsgegevens voor, zodat subsidies automatisch worden toegekend en je niet meer allerlei documenten in veelvoud moet indienen.

De Junior Academy van Kris Debisschop laat bedrijven en scholen samenwerken om talentvolle allochtone leerlingen van de basisschool te helpen om alles uit hun schoolcarrière te halen.

Sylvie Overfeldt pakt uit met een inburgeringscursus voor 'onszelf': allerlei initiatieven waarbij Vlamingen de nieuwkomers leren kennen.

En tenslotte een zeer poëtisch idee van Nele Buys: een speeltuin voor volwassenen.

Thema's

Tijdens deze tweede editie van Eenideeperdag werd op woensdagen ook voorgesteld om rond bepaalde thema's te werken. Winnend idee in de categorie design werd het verplaatsbaar en oprolbaar zebrapad (Karin Buytaert) en in de categorie mobiliteit was dat het fietsknooppuntennetwerk voor 'functioneel' (versus recreatief) gebruik (Tom Janssens).

Kris Blykers ging in de categorie app's met de eer lopen: hij wil een app die aangeeft wie op korte fietsafstand gereedschap wil uitlenen, van haagscharen tot bagagedragers. In de categorie huis-tuin-keuken oplossingen won Geert Luyts met het voorstel om de ecologische voetafdruk van producten op de verpakking te plaatsen.