De HTC One M9 aan de tand gevoeld door een Apple-fangirl:

Ilse Himschoot
Door Ilse Himschoot Innoveren
De HTC One M9 aan de tand gevoeld door een Apple-fangirl:

HTC maakte vorige week bekend dat het 956 miljoen euro omzet heeft gedraaid. Vorig jaar draaide HTC, in hetzelfde kwartaal, nog bijna dubbel zoveel omzet. De dalende lijn was toen al ingezet. HTC draait dan ook een nettoverlies van 232 miljoen euro. Een absoluut record. Vreemd als je weet dat HTC momenteel dé ultieme iPhone-killer in handen heeft met de HTC One M9. 

De slechte cijfers zijn te wijten aan de tegenvallende verkopen van HTC-smartphones en grote investeringen in nieuwe domeinen. Volgens HTC is de vraag naar high-end toestellen laag, terwijl HTC het net daarvan nog moet hebben.

HTC is niet meteen het eerste merk waaraan je denkt bij smartphones. En toch is hun nieuwe toestel de moeite waard om te overwegen. Toen ik de HTC One M9 voor het eerst in handen kreeg, was ik - als Apple-fangirl - een beetje argwanend ten opzichte van dit Android-toestel. 

Maar ik moet eerlijk toegeven: dit toestel heeft me echt kunnen overtuigen. Ik overweeg zelfs om mijn iPhone in te ruilen voor deze HTC.

Design

Het ontwerp van dit toestel viel meteen in de smaak en bestaat uit een volledig aluminium design met gepolijste, afgeronde randen. Hierdoor ligt de HTC One M9 ontzettend goed in de hand en is hij bijzonder krasbestendig.

De voor- en achterkant zijn zilverkleuring terwijl de randen afgewerkt zijn met een goudkleurig accent wat het toestel een premium uitstraling geeft.

De meeste smartphones hebben hun aan/uitknop aan de bovenkant. Dat bleek ook zo bij de vorige modellen van HTC. Bij dit toestel zit de power-knop net onder de geluidsknoppen rechts. Wie per ongeluk op de power-knop drukt in plaats van de geluidsknop, schakelt dus zijn toestel uit. Gezien je duim (voor wie rechtshandig is) vaak op deze hoogte rust, gebeurt dit dus vrij frequent.

Toch iets waar HTC niet voldoende aandacht aan schonk volgens mij. 

5” Scherm

Het 5” scherm is tegenwoordig geen uitzondering meer. Persoonlijk zie ik liever een iets kleiner scherm dat je met één hand kan bedienen maar ook dat went na een tijdje. De geruchten dat HTC alsnog een mini-versie van de One M9 zouden uitbrengen, zijn intussen van tafel geveegd. Enkel van hun vorige versies bestaan mini-uitvoeringen voor wie echt niet overweg kan met dit formaat van smartphones.

HTC koos bewust, daar waar concurrenten voor een hogere resolutie gingen, voor een 1080 Full HD resolutie. Een resolutie die nog steeds garant staat voor scherpe beelden en levendige kleuren.

Je zou kunnen opteren voor een hogere resolutie dus maar op een scherm van deze grootte is het verschil nauwelijks merkbaar met het blote oog. Bovendien gaat de batterij langer mee bij een iets lagere resolutie. En dat brengt ons meteen bij de batterijduur.

Batterijduur

De HTC One M9 doet het op vlak van batterij in het algemeen iets minder goed dan andere recente smartphones. Bij intensief gebruik (surfen, e-mail, social media en afspelen van video’s) haalde ik met een beetje geluk het einde van de namiddag.

Het lijkt alsof smartphone-fabrikanten echt niet wakker liggen van de batterijduur van hun toestellen en gebruikers tegenwoordig al een gat in de lucht springen als een batterij een dag meegaat. Gelukkig laadt de HTC bijzonder snel op. In minder dan 30 minuten kan je je smartphone tot meer dan 60% opladen.

Achter de schermen

Er zit behoorlijk wat power achter deze nieuwe HTC. Met zijn 8-core Qualcomm Snapdragon 810 processor, 3GB RAM en 2840 mAh batterij, moet hij zeker en vast niet onderdoen voor concurrenten tonen online benchmarks aan.

Daarnaast beschik je met deze HTC over 32 GB opslagruimte en is er nog extra plaats voor een geheugenkaart. Meer dan voldoende ruimte dus voor al je muziek en foto’s.

Camera: de perfecte selfie

De twee voorgangers van de One M9 waren voorzien van een 4 Ultrapixel-camera. Hiermee zou je, zelfs in slechte lichtomstandigheden, toch nog goede foto’s kunnen nemen.

Bizar genoeg is HTC hier bij de One M9 vanaf gestapt en zit er standaard een 20,7 megapixel camera op het toestel. De camera doet het naar mijn gevoel goed hoewel ik toch een belangrijke functie mis: er is geen image stabilizer aanwezig. Je moet dus al een behoorlijk vaste hand hebben of je zit al snel met onscherpe foto’s. 

Enkel voor de selfie-camera (frontcamera dus) is HTC bij de 4 ultrapixel-camera gebleven. Samen met de bijgeleverde bewerkingssoftware leverde dit inderdaad zeer mooie plaatjes op.

HTC Sense Overlay

De HTC One M9 wordt geleverd met Android 5.0 in combinatie met HTC Sense, de grafische overlay van HTC zelf. Dat zorgt ervoor dat de standaard Android-look er toch net iets anders uitziet. Het voelt allemaal zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk aan. Al is het toch even zoeken naar waar alles staat en hoe alles werkt. Maar dat geldt voor elke overstap naar een nieuw toestel.

Wie fan is van het personaliseren, zal trouwens zeker zijn gading vinden bij deze HTC One M9. Met thema’s kan je je smartphone volledig personaliseren: achtergrond, geluiden, iconen… alles is aanpasbaar. Je kiest uit standaard thema’s of je maakt gewoon zelf een thema. Laat je creativiteit de vrije loop dus.

HTC maakte de overstap van mijn iPhone naar hun toestel trouwens zeer makkelijk. Standaard is een functie aanwezig om al je contacten en gegevens via Bluetooth over te zetten. Je foto’s en muziek kan je via iCloud of via iTunes back-up overzetten. Deze functie is ook aanwezig voor andere toestellen.

HTC Boomsound

Van het geluid van een smartphone verwacht je meestal niet veel soeps. Maar deze HTC One M9 is uitgerust met een 5.1-surroundgeluid dankzij de twee stereo frontspeakers.

HTC werkt hiervoor samen met Dolby Audio TM en je hoort absoluut het verschil bij het afspelen van muziek of YouTube video’s. Het geluid is warm en vol, zowel via de speakers als via de hoofdtelefoon.

HTC Dot View Case

Standaard niet meegeleverd, maar een absolute aanrader voor dit toestel, is de HTC Dot View Case. Een hoesje dat ervoor zorgt dat je meldingen krijgt, oproepen kan ontvangen, bellen en zelfs spelletjes spelen zonder het hoesje open te doen.

Conclusie

Het is vreemd dat HTC in slechte papieren zit aangezien deze smartphone voor mij als een échte iPhone-killer kan beschouwd worden. Daarnaast hoor je ook van vele reviewers dat HTC’s Vive VR-technologie ook erg impressionant lijkt te gaan worden. 

Wie op zoek is naar een premium Android-toestel met heel wat functionaliteiten, een degelijke camera en subliem geluid zal met deze HTC One M9 zeker aan zijn/haar trekken komen. De HTC Sense overlay zorgt bovendien voor een zeer intuïtief en gebruiksvriendelijke ervaring. Een aanrader dus! 

De HTC One M9 is beschikbaar voor een adviesprijs van 699 euro. We zijn benieuwd om te ontdekken of deze smartphone HTC terug op de kaart kan zetten. Wij zijn alvast positief!

htc.com/htc-one-m9