Apple lag vorige weken flink onder vuur omdat bekend raakte dat het massaal belastingen ontdook via dochterondernemingen die weinig of geen belastingen betalen. Dankzij deze fiscale constructies maakte Apple voor miljarden winst.

Cathy Kearney, de Ierse vrouw achter de monsterwinsten van Apple

Apple-accountant Cathy Kearney, uit het Ierse stadje Cork, heeft in 2011 eigenhandig 22 miljard euro winst geboekt voor Apple via Ierse dochterondernemingen. Deze winst was afkomst van de verkoop van iPads, iPhones & Macs in de Europese Unie, Midden Oosten & Afrika. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Guardian.

Apple Operations International

Na een kijkje te nemen naar de Ierse dochterondernemingen concludeerde The Guardian dat enkele van deze bedrijfjes geen kantoren of werknemers hebben in Ierland, enkel postbussen.

Een van deze bedrijven, zonder werknemers, is uitgegroeid tot dé cashcow van Apple in Ierland: Apple Operations International. Zo boekte dit bedrijf maar liefst 30 miljard dollar winst, maar heeft het geen enkele fysieke aanwezigheid in Ierland of elders in de wereld. Het enige aanknopingspunt is de directeur van deze dochteronderneming: Cathy Kearny. 

Buiten Kearny zijn er nog een aantal andere directeurs van Apple Operations International die in Californië zetelen. 

‘Kearny was slechts 7 keer op de bestuursvergadering’ 

Uit een onderzoek van de Amerikaanse senaat blijkt dat Kearny over een periode van 7 jaar, slechts 7 keer aanwezig was op de bestuursvergadering van Apple Operations international. Dat op een totaal van 33 vergaderingen.

Hoe zit "The holy grail of tax avoidance" in elkaar?

In de VS kijkt de belastingsdienst naar waar het bedrijf is gehuisvest. Volgens de Amerikaanse wetgeving moet een bedrijf belastingen betalen in het land waar het gehuisvest is. Volgens de Amerikaanse wetgeving moet Apple Operations International dus belastingen betalen in Ierland. 

Maar in Ierland geldt een andere wetgeving: zo worden bedrijven belast in Ierland aan de hand van waar het management & de controle uitgevoerd wordt over het bedrijf. Daarom heeft Apple aan de Ierse fiscus verteld dat het management van deze dochterondernemingen in de Verenigde Staten zitten.

Zo vertelde Apple aan de Ierse belastingsdienst dat Kearney de enige Ierse directeur van Apple Operations International was die geen beslissingsrecht had over de dochterondernemingen. Zo werden de beslissingen in Californië genomen. 

Resultaat: Apple heeft zichzelf hierdoor onzichtbaar laten maken voor zowel de Ierse als Amerikaanse fiscus. De Amerikaanse Senaat noemde deze constructie “The holy grail of tax avoidance”.

Apple is echter niet de enige multinational die deze praktijken toepast. Ook Google & Microsoft passen deze fiscale trukjes toe. In theorie zijn deze praktijken niet in strijd met de wet maar zijn ze toch niet erg fair. Wat denk jij hierover?

 

Google