Dertien startups met een inspirerende kantoorinrichting: “this is where all the magic happens”

Elke Haak
Door Elke Haak e-Lifestyle
Dertien startups met een inspirerende kantoorinrichting: “this is where all the magic happens”

De reden waarom Google als één van de meest favoriete werkgevers wordt beschouwd heeft wellicht onder meer te maken met de aangename werkomgeving. Verbazingwekkende kantoren, de mogelijkheid tot een spelletje tafeltennis… It’s amazing! Doch lijkt dit bij Google de normaalste zaak van de wereld te zijn.


Productiviteit en creativiteit kunnen niet alleen bij multinational Google hand in hand gaan. Iedere organisatie kan het team inspireren door middel van een creatieve en goed ontworpen werkomgeving. Want het goede nieuws is, dat het helemaal geen fortuin hoeft te kosten. Wil u zelf al aan de slag gaan met het creëren van een creatieve en productieve inrichting?

We geven u alvast enkele tips! De essentiële bouwstenen voor een startup kantoor zijn echter beschrijfbare wanden, een loft gevoel, een goed verlichte ruimte, een stoffen cosy zetelruimte, vergaderzalen met creatieve namen enz.
Deze dertien  startups met een “amazing” kantoorinrichting willen wij u dan ook zeker niet onthouden.

1. Quirky

Quirky’s kantoorinrichting is gebaseerd op de visie van oprichter Ben Kaufman. De ontwerpruimte is echter het eerste wat men ziet wanneer men binnenkomt bij Quirky. De enorme ruimte werd ingericht met materiaal dat afkomstig is van New Yorkse scholen, turnscholen en openbare parken. Zelfs de bureaus zijn creatief opgevat! Ze zijn met name gemaakt van bowling kegelbanen en de meeting tafel bestaat uit diverse paletten. Binnenkort heeft dit bedrijf nog meer beschikbare ruimte om in te richten aangezien er 15.000 vierkante meter bijkomt! Dat belooft!

2. Outbrain

Outbrain is gevestigd te Silicon Alley (is een zogenaamde nickname voor een regio met een concentratie van bedrijven die zich focussen op internet en nieuwe media in Manhattan). Eveneens Outbrain heeft een inspirerende, creatieve en relaxte werkomgeving voor 115 medewerkers. Wat bedoelen ze bij Outbrain met een relaxte werkomgeving? De witte muren worden opgefleurd met heldere kleuren en felgekleurde lampen. Centraal in het kantoor is bovendien een kleurrijke muurschildering van de Puerto Ricaanse kunstenares Sofie Maldonado aanwezig. Na de kantooruren fungeert het Outbrain kantoor eveneens als een locatie voor ‘happy hours’ en meetings.

3. Squarespace

Als we het hebben over webdesign is de boutade: “hoe eenvoudiger hoe beter van toepassing”. Squarespace heeft deze filosofie dan ook geïmplementeerd bij de inrichting van de kantoren. Eenvoud, minimalisme en een clean gevoel werden centraal geplaatst bij het ontwerp. In de kantoorruimte wordt dan ook meestal gebruik gemaakt van de kleuren zwart en wit, aangezien deze twee kleuren eveneens de corporate kleuren zijn die aanwezig zijn in het logo van de organisatie. Ieder personeelslid werkt bovendien aan een ‘USM desk’ en kan plaatsnemen in een comfortabele ‘Herman Miller Aeron’ bureaustoel.

Op de vijfde verdieping is ook een bibliotheek aanwezig, dat bestaat uit een arsenaal aan boeken over onderwerpen van programmering tot ontwerp. Een leuk extraatje voor het personeel is dat het kantoor gelegen is boven een yoga studio, waardoor het voltallige team sinds 2010 hiervan gebruik mag maken. Heeft u na al dat werken last van een lege maag? Geen nood! De keuken van Squarespace wordt dagelijks bijgevuld met vers fruit, chips en gezonde snacks.

4. Foursquare

Het kantoor van Foursquare bevindt zich op de 10de verdieping van een loft en lijkt op een typisch startup kantoor. Luchtig, weinig meubilair en de typische kenmerken van het merk kenmerken de ruimte. De medewerkers nemen aan een bureau plaats dat omgeven is door een diverse raampartijen en vergaderzalen die worden genoemd naar de ‘Foursquare symbolen’. Bovendien heeft iedere vergaderzaal zijn eigen smaak en vibe. Bijvoorbeeld: de herbivoor vergaderzaal wordt gekenmerkt door de kleur groen.

Vergaderzalen hebben eveneens glazen wanden en schilderwerken die dienen om de brainstorming te bevorderen. En ja, je zou bij Foursquare niet zitten als er geen TV aanwezig zou zijn dat uitgerust is met een chat module zodat het team kan corresponderen met Foursquare teamleden op andere locaties.

5. Twilio

Twilio is gesitueerd in San Francisco, in een kantoor dat ontworpen is door architect Sarah Willmer en Twilio’s intern design-team. Destijds was het pand een textiel fabriek waardoor men voor de inrichting van nul diende te starten. Dit geeft echter het voordeel dat men de perfecte ruimte kon creëren dat aangepast is aan de behoeften. Twilio’s meubilair is afkomstig van CB2, Steelcase, West Elm, MScape, Novi Decor en Unica Home.

6. Chartbeat

Chartbeat is gesitueerd in een voormalige yoga studio. Bij het uitbouwen van het concept was er sprake van teambuilding: de administratie- , HR- & brand afdeling kozen het meubilair, terwijl het design team muurtekeningen heeft ontworpen en de ontwerpteams de schermen. De 51 werknemers konden hun eigen desk en stoel kiezen, grote ballen om op te zitten of een boerderij tafel. Er zijn geen kantoren en iedereen zit samen waarbij CEO Tony Haile in het midden wordt geplaatst.

7. Tasting Table

Tasting Table is een virtuele bestemming voor fijnproevers met een hoofdkantoor in een SOHO loft in New York City. Er zijn geen muren of individuele kantoren. Open afdelingen maken het immers eenvoudiger voor iedereen om te weten wat er plaatsheeft tussen de verschillende departementen en het zorgt ervoor dat het team gestimuleerd blijft. Tasting Table heeft niet één keuken, maar twee keukens waar het ‘food departement’ recepten test.

8. General Assembly

General Assembly bestaat uit een open en licht gevulde ruimte met schoolbordenverf en muren uit kurk die hands-on learning kan bevorderen. De muren lijken real-life Pinterest borden. Aangezien de ruimte gebruikt wordt voor lessen, co-working en evenementen was het belangrijk dat het meubilair modulair/aanpasbaar is, zodat het kan aangepast worden aan hetgeen wat die dag plaats heeft.

9. Betaworks

Betaworks is gebaseerd in New York en stelt 60 werknemers te werk. Volgens ‘operations manager’ Lauren Piazza is Betaworks een creatief bedrijf. De volledige crew heeft echter samengewerkt aan de keuze van de kantoorinrichting. Er werd een arsenaal aan meubilair gekocht (van Knoll, Ikea en West Elm).  Piazza beschrijft het kantoor dan ook als “comfortabel en creatief”.

10. Birchbox

Birchbox is een lifestyle bedrijf waar de sfeer eveneens creatief is. De ontmoetingsruimten worden genoemd naar de kamers in een huis: zoals de woonkamer, de gastenkamer enz. De paarse woonkamer zoals op bovenstaande afbeelding bestaat uit comfortabel meubilair en foto’s van klanten. Birchbox werkte samen met Design 3, maar ze kozen het decor, de kleuren en de kamer thema’s om de ruimte moderner te maken zelf. Het meubilair werd gevonden bij Ikea, Allemuir, Steelcase en Gordon International.

11. Tagged

De ruimte is uitgerust met een koffie bar, een volledig gevulde keuken (gratis lunch en avondmaal) en een “zen kamer” waarbij collega’s tijdens de middagpauze yoga kunnen beoefenen. De bovenste verdieping is een open werkruimte voor startups en technologische community evenementen.

12. HowAboutWe

Dating site HowAboutWe is gelegen in Brooklyn. Honger of dorst op het werk zal je bij dating site HowAboutWe niet vlug hebben. De keuken wordt met name steeds bijgevuld met fruit, groenten, salades, granen, yoghurt en chips. De dorst lessen kan men bij dit bedrijf met fruitsap, water of bier. Tevens wordt een verse kop koffie iedere morgen gebracht door “Brooklyn Roasting Company”.  De open ruimten zorgen ervoor dat het kantoor kan getransformeerd worden voor game avonden ...

13. FAB

De missie van Fab bestaat er uit om de gebruikers te doen glimlachen met een fantastisch design. De werknemers kunnen dan ook plaatsnemen in een echte Herman Miller Chair. Het lijkt wel dat deze stoel een echt must have is? Of niet?