Deze 26 jarige hacker bouwde een zelfrijdende wagen... vanuit zijn garage

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Deze 26 jarige hacker bouwde een zelfrijdende wagen... vanuit zijn garage

foto: bloomberg

George Hotz raakte bekend als de eerste persoon die in staat was om de iPhone te hacken. Hij was toen amper 17. Een paar jaar later haalde Hotz opnieuw de wereldpers door de zwaar beveiligde software van de Sony Playstation 3 te kraken. Daarna werd het een tijdje stil rond Hotz. Tot nu. Bloomberg bracht hem een bezoekje en zag dat Hotz op het punt staat om zijn strafste uitvinding ooit te lanceren. Dit is wat hij van plan is:

Zelfrijdende auto in één maand tijd

Hotz, intussen 26 jaar oud, heeft de laatste tijd niet stilgezeten. Hij werkt al enkele weken aan zijn grootste project tot nu toe: Tesla en Google beconcurreren in de strijd om de zelfrijdende auto. 

foto: bloomberg

Hotz bouwde in amper één maand tijd een zelfrijdende auto door een Acura ILX om te bouwen. Hij rustte de wagen uit met een Lidar-radar systeem, en verschillende smartphonecamera's. Hotz codeerde ook de software die het hart vormt van de zelfrijdende wagen.

foto: bloomberg

Het is net via de software dat Hotz probeert het verschil te maken. Zo maakt hij er geen geheim van dat hij de technologie achter Tesla's AutoPilot maar niets vindt en wil hij bewijzen dat zijn software (en dus ook AutoPilot) pakken beter zal worden. 

"Bovendien is mijn wagen is uitgerust met een touchscreen van 21,5 inch, dat van Tesla is slechts 17 inch," grapt Hotz. 

foto: bloomberg

Hotz' weddenschap met Elon Musk

Via een vriend werd Hotz in contact gebracht met Tesla CEO Elon Musk. Deze deed Hotz een lucratief voorstel om bij Tesla te gaan werken als hij erin zou slagen om betere software te ontwikkelen dan de technologie van MobileEye.

“Frankly, I think you should just work at Tesla,” schreef Musk in een e-mail naar Hotz. “I’m happy to work out a multimillion-dollar bonus with a longer time horizon that pays out as soon as we discontinue Mobileye.”

Hotz haakte af, nadat Musk de voorwaarden van de deal steeds veranderde.

“I appreciate the offer,” schreef Hotz terug, “but like I’ve said, I’m not looking for a job. I’ll ping you when I crush Mobileye.”

Musk antwoordde: “OK.”

Hotz is van plan om binnenkort een filmpje te lanceren waarin de AutoPilot software van zijn Acura het opneemt tegen die van de Model S. Benieuwd om te zien hoe Hotz' huidige software het doet op de weg? Bloomberg maakte onderstaande reportage én deed een testrit:

bron: bloomberg

*UPDATE* Intussen heeft Tesla Motors al gereageerd op de claims van George Hotz. Tesla verklaart in de blogpost dat het voor een individu of een klein bedrijf extreem onwaarschijnlijk zal zijn om Tesla's expertise op dit vlak te evenaren. Benieuwd hoe Hotz daarop zal reageren.