Deze Belgische tool helpt je innovatieve dreamteams samen te stellen:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Deze Belgische tool helpt je innovatieve dreamteams samen te stellen:

Het Belgische bedrijf INNDUCE.me, een spin-off van CREAX, een Belgische onderneming die andere bedrijven helpt innoveren, heeft een tool ontwikkeld die het mogelijk maakt om de innovatieve capaciteiten van mensen te meten. Op die manier kunnen managers innovatie binnen hun organisatie eenvoudiger detecteren en stimuleren. De tool kwam er in nauwe samenwerking met de Universiteit Gent.

Wetenschappelijk onderbouwd

“Het probleem met bestaande testen was dat het vaak ging om peer-to-peer evaluaties of zelfbeoordelingtests. INNDUCE.me zal bedrijven in staat stellen om wetenschappelijk onderbouwd en objectief te oordelen”, aldus professor arbeidspsychologie Frederik Anseel, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de tool.

Mensen zijn de bron van innovatie

Mensen als de bron zien van innovatie is de ‘missing link’ om bedrijven te ondersteunen bij het opzetten van innovatieve processen. Een gedetailleerd ‘innovatie’-rapport van alle leden van een organisatie, kan het management de juiste inzichten geven om ‘dream teams’ samen te stellen en de bedrijfsinnovatie naar een hoger niveau te tillen.

“Deelnemers aan de test worden in allerlei realistische situaties gebracht en gevraagd hoe ze zouden reageren. De scenario’s zijn gebaseerd op interviews met meer dan 50 internationale innovatie-experts”, aldus Vandenberghe. “Op basis van de aangekruiste antwoorden kunnen we afleiden hoe innovatief ze kunnen zijn.”

Niet evalueren maar faciliteren

Op basis van INNDUCE.me krijgt iedere persoon een profiel op basis van drie pijlers, die vervolgens wordt gebenchmarked tegenover verschillende normgroepen zoals bvb. sectoren, functies,… “Ieder individu krijgt een rapport met een gedetailleerd resultaat en punten die ze kunnen verbeteren”, vertelt Vandenberghe.

“We willen geen tool zijn die mensen evalueert op basis van wat hun innovatieskills zijn. We willen voor managers het innovatieproces faciliteren en hen de tools geven om te zien welk goud er onder de grond zit.”

Ideator, champion en implementor

Om tot de test te komen analyseerde CREAX in samenwerking met Universiteit Gent meer dan 6.000 wetenschappelijke studies. “Daaruit leiden we drie verschillende profielen af die nodig zijn om binnen een organisatie te innoveren”, aldus Jef Vandenberghe van CREAX:  

  • Een ideator: iemand die creatief is en met nieuwe ideeën kan komen of opportuniteiten kan herkennen; 
  • Een champion: iemand die ideeën kan verkopen aan het upper-management; 
  • Een implementor: iemand die woorden in daden kan omzetten en het idee kan realiseren. 

INNDUCE.me is online beschikbaar vanaf 1 januari 2015. De prijzenplannen variëren tussen 49 euro en 79 per persoon. Een pre-order is mogelijk aan kortingstarief.