Deze geniale robot bouwt binnenkort je huis in enkele dagen:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Deze geniale robot bouwt binnenkort je huis in enkele dagen:

De metserstiel is al zo oud als de straat. Al jarenlang worden huizen traditioneel opgebouwd op deze manier. Alleen bestaan er nu robots die sneller werken dan mensen. De Hadrian X, is een robot die bedacht werd door het Australische bedrijf Fastbrick Robotics, is een volautomatisch bouwsysteem die een huis bouwt in enkele dagen in plaats van maanden.

Eindelijk een werkend prototype

Het Australische robotbedrijf spendeerde miljoenen dollars aan het ontwikkelen van de robot. Eerder toonden we op Bloovi al het concept van het toestel, maar nu zijn ook beelden opgedoken van een werkend prototype.

Wat blijkt? Intussen is de robot bijna klaar voor commercieel gebruik. Onlangs nog sloot Fastbrick Robotics een samenwerking af met een bouwfirma om elf huizen te gaan bouwen in de stad Perth, Australië.

“Dankzij deze overeenkomst kunnen we voor het eerst tonen aan de wereld wat onze robot kan doen,” zegt CEO Mark Pivack. Fastbrick Robotics lanceerde onlangs onderstaande video om te tonen hoe de robot precies te werk gaat: 

Hoe de Hadrian X werkt?

Het is eigenlijk simpel. Het toestel moet gevoed worden met stenen, de robot snijdt de stenen op maat, plaatst ze op een transportband, waarna een kraanvormige arm de bakstenen op de juiste plaats zet. De precisie van het toestel is opmerkelijk. Daarvoor doet het een beroep op lasers en een geavanceerd computersysteem. Daarnaast worden de stenen ook gecoat in een lijmoplossing in de plaats van traditionele mortel.

Het volledige Hadrian X systeem past op een vrachtwagen en kan zo tot op de bouwsite worden gereden. Hieronder kan je het volledige bouwproces bekijken:

Veel sneller dan traditioneel bouwproces

De Hadrian X zet in een mum van tijd een huis neer. Zo is de robot in staat om 1.000 stenen per uur te leggen waardoor de ruwbouw van een huis in een kwestie van dagen -en niet maanden- kan worden gebouwd. De Hadrian X niet de enige speler die een revolutie probeert te ontketenen in de bouwindustrie. Zo wordt er ook druk geëxperimenteerd met het 3D-printen van huizen met behulp van beton of natuurlijke materialen en zijn er ook andere initiatieven in de maak.

Waar het voor Fastbrick om draait, is het automatiseren van knelpuntberoepen. Het bedrijf geeft aan dat het steeds moeilijker wordt om ervaren metsers te vinden, toch is de vraag niet gedaald. Meer en meer jongeren zoeken werk in andere sectoren. 

Met deze robot probeert het bedrijf voor dit probleem een oplossing te vinden. Een mooi voordeel: volgens het bedrijf wordt het bouwen van huizen ook een pak goedkoper. Een goed initiatief als je weet dat vandaag zo’n 100 miljoen mensen niet over een huis beschikken…