Deze Star Trek tricorder kan binnenkort kanker in een vroeg stadium detecteren

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Deze Star Trek tricorder kan binnenkort kanker in een vroeg stadium detecteren

Een doktersbezoek zal binnenkort gelijkenissen vertonen met een bezoekje aan de USS Enterprise NCC-1701E van Star Trek. Tenminste, als het van een groepje onderzoekers van de Stanford-universiteit afhangt. Want toekomstige kankerdetectors zouden wel eens de gedaante kunnen aannemen van een van de coolste sci-fi gadgets ooit: de tricorder.

Een team van ingenieurs en onderzoekers zijn volop bezig met de ontwikkeling van een "tricorder". Het toestel is vergelijkbaar met dat van Star Trek's Dr. McCoy, dat verschillende lichaamsfuncties scant. Interessant: het stukje technologie werd initieel ontwikkeld voor het detecteren van begraven explosieven die onzichtbaar zijn voor metaaldectors. 

stanford wetenschappers

Zo werkt het

Voor het onderzoek schoten de wetenschappers microgolven in een testmateriaal. Net zoals bij de detectie van bommen, worden uiteindelijk ultrageluidsgolven teruggekaatst. Zo konden ze de locatie van het object binnenin het testmateriaal pinpointen. En wat bleek: dit zou hetzelfde effect moeten hebben op het opsporen van tumoren in het menselijk lichaam. Dit alles gebeurt overigens zonder het lichaam aan te raken!

Onderstaand filmpje zoomt verder in op de werking van de tricorder: