Deze vier jobs zullen robots als laatste overnemen:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Deze vier jobs zullen robots als laatste overnemen:

Bron foto: Shutterstock

Sommigen geloven dat elke job op een gegeven moment overgenomen kan worden door een robot. Al zal dat moment voor bepaalde banen nog lang op zich laten wachten. Enkele jobs kan AI maar moeilijk uitvoeren. Vaak zijn dat werkzaamheden die menselijke intuïtie, empathie en emotie nodig hebben. Iets wat door AI momenteel nog erg moeilijk te repliceren valt. Dit zijn vier jobs die nog even door de robots gespaard zullen worden.

1. Leerkrachten op de kleuter- en basisschool

We moeten onze kinderen niet leren denken als robots, maar als mensen. Daarom blijft de ‘echte’ leerkracht wel nog een tijdje bestaan. Bovendien lijkt het er nog niet snel op dat robots om kunnen gaan met de soms ingewikkelde en diverse emoties van kinderen. Zo slaagt AI er nog lang niet in om een krijsende zesjarige te kalmeren.

2. Topsporters

Voetbalwedstrijdjes tussen robots: het bestaat al een tijdje, maar momenteel bereiken ze vooral een nichepubliek. Of we ooit in grote getale naar voetballende, marathonlopende of discuswerpende robots gaan kijken, valt nog te betwijfelen. Zolang we onze atletische grenzen willen blijven verleggen, gaan topsporters een rol blijven spelen. Al lijkt de kans wel groot dat we dat in de toekomst met behulp van technische middeltjes gaan doen. Toch een beetje robots dus.

Bron foto: Shutterstock

3. Rechters

Rechters, arbiters, jury’s,… we gaan ze nog niet snel vervangen door robots. Je moet er niet enkel objectief voor kunnen denken, maar ook de dingen in een subjectief perspectief kunnen plaatsen. Voor dat laatste heb je erg veel algemene kennis nodig. Daarnaast moet je ook besef hebben van de vele, soms kleine gevolgen die jouw beslissing kan hebben. Bovendien moet je ook op een gepaste manier omgaan met andere betrokken partijen. De combinatie van dat alles kunnen, is momenteel nog een erg pittige opdracht voor AI.

4. Psychologen en psychiaters

Iedereen die zich met mentaal welzijn bezighoudt, hoeft nog niet meteen te vrezen voor zijn job. Dat heeft enkele goede redenen. Natuurlijk zullen robots binnen afzienbare tijd kunnen spreken, zelf spraak verstaan en ook diverse symptomen kunnen herkennen. Maar het behandelen van mentale gezondheidsproblemen vergt wel meer dan dat. Momenteel zijn het nog altijd mensen die het best mensen kunnen begrijpen. Al kan AI psychologen binnenkort wel ondersteunen in hun rol. Maar echt overnemen, dat is nog niet voor meteen.

Jouw job staat niet in dit lijstje? Dan kan je je maar beter nu al voorbereiden