De Brugse draadloze netwerkspecialist Citymesh en de Belgische integrator NextiraOne gaan de komende vijf jaar ICT-diensten leveren aan de steden Antwerpen, Gent, hun lokale politie en de OCMW’s.

 

NextiraOne heeft met Citymesh drie loten gewonnen van twee overheidsopdrachten die uitgeschreven waren door Digipolis. Digipolis staat in voor de informatie- en communicatietechnologie van Antwerpen en Gent. De aan NextiraOne en Citymesh toegekende opdrachten hebben een aanzienlijke potentiële waarde en lopen over vijf jaar.

NextiraOne en Citymesh ondertekenden onderling ook een raamovereenkomst. Die houdt in dat NextiraOne voor draadloze communicatie in België een beroep zal doen op Citymesh, zoals voor de Digipolis-opdrachten in Antwerpen en Gent.

Hotspots

De tandem NextiraOne-Citymesh heeft onder meer het onderdeel ‘hotspots’ gewonnen. De komende vijf jaar, verlengbaar met twee jaar, zal NextiraOne die opdracht samen met Citymesh uitvoeren.

Welke projecten Digipolis zal laten uivoeren binnen deze overheidsopdracht moet nog bepaald worden. In Antwerpen heeft het stadsbestuur de intentie om het aantal drukke plaatsen met gratis draadloos breedbandinternet uit te breiden, zodat op termijn de meeste locaties waar veel mensen komen wifi hebben. Digipolis overweegt ook om wifi te voorzien in de loodsen waar het Red Star Line Museum eind september zijn deuren opent.

Citymesh is in Antwerpen en Gent niet aan zijn proefstuk toe. Het Vlaamse bedrijf rustte er al verschillende locaties uit met gratis draadloos breedbandinternet. In Gent gaat het onder meer over de Gras- en Korenlei. In Antwerpen zorgen Citymesh en NextiraOne voor gratis wifi tijdens evenementen, zoals aan Het Steen, in de bibliotheek, het stadhuis en het toerismekantoor, Park Spoor Noord en het Museum aan de Stroom (MAS).

Telecom

NextiraOne haalde eveneens de loten ‘telecominfrastructuur’ binnen en besteedt daarbij de draadloze communicatieprojecten uit aan Citymesh. Het gaat onder meer over het ontwerp, de installatie, de uitbreiding en het onderhoud van, en het advies over, draadloze netwerken voor en tussen stadsdiensten. Ook deze overheidsopdracht heeft een duurtijd van vijf jaar, verlengbaar tot zeven jaar.

De overige loten van deze overheidsopdrachten gaan naar Telenet. Ze gaan onder meer over vaste telefonie- en internetverbindingen.

Raamovereenkomst

NextiraOne en Citymesh werkten de voorbije jaren al geregeld samen. De CEO van NextiraOne Benelux, Ingrid De Latte, en de CEO van Citymesh, Mitch De Geest, ondertekenden een raamcontract waarin ze overeenkomen om voor draadloze netwerkprojecten samen te werken. Het contract heeft een duurtijd van twee jaar en is daarna telkens met een jaar verlengbaar.