Is dit de meest innovatieve robot ter wereld?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Is dit de meest innovatieve robot ter wereld?

Een team van robotics-experts van de Amerikaanse MIT Universiteit heeft een printbare origami robot voorgesteld die in staat is om te zwemmen, hellingen te beklimmen én objecten te verplaatsen die tot twee keer zwaarder zijn dan zichzelf. Opmerkelijk: de robot is amper één centimeter groot. 

Robot vouwt zichzelf in juiste vorm

De robot kan verschillende vormen aannemen en vouwt zichzelf naar gelang van de taken die de robot dient uit te oefenen. De robot is een plastiek plaatje dat zichzelf kan vervormen aan de hand van verhitting. Hierdoor is de robot in staat om tal van vormen aannemen, sterk vergelijkbaar met origami, en kan hij hierdoor een divers aanbod van taken kan voltooien.

Hoe dat precies werkt zie je in onderstaand filmpje: 

Het begin van een evolutie

De robot weegt slechts een derde van één gram. Het enige permanente onderdeel van de robot is een klein magneetje dat is aangebracht op de rug van het toestel. Wetenschappers kunnen de robot besturen aan de hand van externe magneetvelden, enkel de loopbeweging doet de robot volledig zelfstandig.

"Dit is slechts het begin," zegt een van de MIT-wetenschappers betrokken bij het project. "Er staat geen limiet op de functionaliteiten én grootte van deze soort robot."

Het uiteindelijke doel is om de robots zo klein te maken, zodat ze op termijn kunnen worden geïnjecteerd in het menselijk lichaam voor medische doeleinden. Voor meer info rond deze soort van robots kan je terecht op de mit.edu website.