Dit is waarom Google 1 miljard dollar aan Apple betaalde:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Dit is waarom Google 1 miljard dollar aan Apple betaalde:

Google heeft een gigantische som betaald aan technologiegigant Apple. Dat blijkt uit het verslag van een copyright rechtszaak tussen Oracle en Google. Bloomberg kreeg het verslag in handen en onthulde dat Google maar liefst 1 miljard dollar had overgemaakt aan Apple. In ruil mocht Google dé standaard zoekmachine op iOS blijven. 

Apple krijgt ook percentage op Google's omzet 

Naast de som van 1 miljard dollar zou Apple ook een percentage krijgen op de omzet van zoekresultaten die wordt gegeneerd via iOS. In 2014 zou de totale som die Apple heeft verkregen uitkomen op 1 miljard dollar. Vandaag zou die som een pak hoger liggen.

Volgens de gegevens van de rechtzaak zou 34 procent van de inkomsten die Google genereert via iOS worden afgeroomd. Uit het verslag was niet duidelijk of Apple 66 procent van de inkomsten opstreek, of slechts 34 procent. 

Poging tot geheimhouding

Een advocaat in dienst van Google had een bezwaar bij het benoemen van de 34 procent revenue split uit het verslag te halen. 

"That percentage just stated, that should be sealed," zei advocaat Robert Van Nest said tijdens de rechtzaak. "We are talking hypotheticals here. That's not a publicly known number."

Zowel Google als Apple hebben geprobeerd om het verslag van de rechtzaak niet publiek te maken aangezien het om 'extreem vertrouwelijke cijfers' gaat. Maar de rechter heeft de aanvraag aanvankelijk afgewezen. Waarna Bloomberg het verslag in handen kreeg.

Google ging daarna toch in beroep. Met succes. Het verslag zou volgens Bloomberg intussen niet langer beschikbaar zijn

Werd het contract opnieuw vernieuwd?

Het contract tussen Apple en Google zou in 2015 afgelopen zijn. Waardoor er geruchten opdoken dat Apple nu zou voorstellen aan Microsoft en Yahoo om de standaard zoekmachine te worden op iOS. Aangezien Google nog steeds de standaard zoekmachine is, wordt aangenomen dat Apple en Google een nieuwe deal hebben gemaakt. 

Dat Google een vernieuwing zag zitten verklaarde Google's Chief Business Officer Omid Kordestani al tijdens een interview in het voorjaar van 2015. "We'd love to continue our partnership with them and doing our best to work with them, and that's all I can say for now," vertelde hij toen. 

bron: bloomberg.com