Dit liedje geschreven door een computer is eigenlijk best ok

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Dit liedje geschreven door een computer is eigenlijk best ok

Bron foto: Shutterstock

De laatste tijd verschijnen er alsmaar meer berichten over computer die met behulp van artificiële intelligentie die ‘iets’ creëerde. Hetzij een kortfilm, poëzie of zelfs reclameteksten. De allereerste AI-popmuziek kon dus niet lang op zich laten wachten. Het klinkt best psychedelisch, maar het deuntje is nog helemaal niet zo slecht.

Daddy’s Car, het liedje in kwestie vindt z’n oorsprong bij Sony, waar ze de software van de Flow Machine ontwikkelden. De Flow Machine componeerde het liedje op basis van een database van 13.000 partituren. Benoît Carré ondersteunde de Flow Machine en maakte van de output een volwaardig lied. Hij schreef ook de lyrics.

 

Zo werkt het

Hoe werkt de Flow Machine nu precies? Uit de liedjesdatabase trekt de software een heleboel info binnen. Hij hercombineert kleine fragmenten uit verschillende stukken om zo tot een nieuw lied te komen. Het enige wat je moet doen, is een muziekstijl of artiest kiezen en de software schrijft je zo een liedje. Niet toevallig doet deze track denken aan The Beatles, want dat is de stijl die geselecteerd werd.

Benoît Carré

Benoît Carré, mede-componist van het liedje

Fascinerende technologie

Daddy’s Car is een goede poging tot AI-muziek. Toegegeven, het lied is niet echt uniek of revolutionair, daarvoor doet het nog te veel denken aan The Beatles. Daarnaast kan de software nog niet echt alleen muziek schrijven, er is nog altijd hulp nodig van een ‘echte’ componist. Toch is de Flow Machine vrij opvallend en een nieuwe mijlpaal in de AI-wereld. Het bewees nu al een nuttige tool voor componisten te zijn. Of artificiële intelligentie nu muzikanten gaat vervangen of niet, de technologie fascineert enorm.

Wat vind jij van Daddy’s Car? :)