Dit zijn dé Godfathers van de Belgische start-up scene:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Dit zijn dé Godfathers van de Belgische start-up scene:

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de PayPal-Maffia. Maar wist je dat ook in België een sterk start-up netwerk aanwezig is dat zich centreert rond een handvol personen? Start-up expert Omar Mohout & datascientist Tom Ruette van Sirris maakten een overzicht: 

Ex-PayPal werknemers startten een pak bedrijven

De ex-werknemers van PayPal zetten na hun bedrijf werd overgekocht hun schouders onder tal van start-ups. Zo werden LinkedIn, YouTube, Yelp en Yammer door hen gestart. Ook Tesla Motors en Space X werden gestart door PayPal founder Elon Musk. 

Ook in België zijn er een aantal sterke figuren die het start-up landschap ondersteunen

Opvallend: ook in België is er een sterk start-up netwerk aanwezig dat zich rond enkele personen centreert. Kijk maar eens naar onderstaande interactieve infographic die Omar Mohout & DataScientist Tom Ruette in elkaar zetten:

De meest geconnecteerde “peetvaders” zijn:

1. Michel Akkermans (investeringsbedrijf Pamida, ex-topman van Clear2Pay)
2. Luc De Vos (Finactum, Oxynade, CarsOnTheWeb …)
3. Jurgen Ingels (SmartFin Capital, The Glue, ex-Clear2Pay …)
4. Jan Vorstermans (Qunova, ex-COO van Telenet)
5. Bart Becks (Angel.me)

Enkele opvallende conclusies uit het Belgische start-up landschap:

  • Het meeste geconnecteerde instituut is iMinds en Hummingbird Ventures is na Volta Ventures het meest geconnecteerde fonds. Duval Union kende een spectaculaire opgang tijdens de laatste 2 jaren.
  • Als het over het meest aantal start-ups lanceren gaat dan is Kristof De Spiegeleer de ongeslagen kampioen.
  • Telecom bedrijven zoals Telenet en het vroegere Skynet blijken een prima humus laag te vormen voor tech ondernemers maar de grootste broedhaarden voor ondernemend talent zijn Netlog & Porthus.
  • Volta Ventures is dan weer het nieuw focaal brandpunt waar alles samen komt net zoals iMinds een thuishaven vormt voor jonge ondernemers.
  • De meest voorkomende relatie is een zitje in de raad van bestuur (maar liefst 94 relaties vallen hieronder), gevolgd door investeringen. Anders gezegd, het schaarse aanbod van ervaring en smart kapitaal vinden hun weg naar een selecte groep tech bedrijven. Niet verwonderlijk dat deze uitverkoren bedrijven een grotere slaagkans hebben.
  • Startups.be en BelCham zijn organisaties voor start-ups die mooi ingebed zijn in dit netwerk.
  • Brussel en Vlaanderen zijn verbonden vooral dankzij de gebroeders Zurstrassen die ook verbindingen hebben in Wallonië (bv LeanSquare). Maar tussen Vlaanderen en Wallonië zijn er minder verbindingen dan met bijvoorbeeld de Belgen in Silicon Valley. Brussel slaat als het ware een brug tussen de 2 landsdelen.
  • Sparkcentral en Scanadu slagen erin om Belgisch kapitaal te mobiliseren richting Silicon Valley, niet toevallig met een sterk overlappend netwerk.
  • Nieuwkomer Marc Coucke nestelt zich nu al in het midden van het netwerk.