Dropbox heeft op hun eerste developer conference bekend gemaakt dat het de klassieke harde schijf wil gaan vervangen. "Vandaag de dag gaat erom het leven makkelijker te maken voor jullie allemaal", aldus CEO Drew Houston. In november 2012, had het bedrijf een slordige 100 miljoen gebruikers, voor dit jaar staat de teller al op 175 miljoen gebruikers.

Eerste Dropbox-developer conference

Dropbox heeft grootse plannen om de Cloud verder te veroveren. Het bedrijf wil dat Dropbox de 'nieuwe harddrive' in uw PC of mobiel device wordt. Daarom organiseerde de clouddienst zijn allereerste developer conference waar ongeveer 500 programmeurs op afkwamen.

Het ultieme (en ambitieuze) doel is om uiteindelijk de harddrive te vervangen, volgens CEO Drew Houston.

"Hiermee bedoel ik niet dat je je laptop openschroeft en een Dropbox in je laptop aantreft, maar we lanceren de spirituele opvolger van de harddrive", zegt hij aan Wired. Dropbox moet meer zijn dan een website waar je de foto's, bestanden en video's die je wil delen parkeert.

Drop-ins 

Om de developers een handje te helpen heeft Dropbox een aantal plug-ins ontwikkeld die het gemakkelijker moeten maken om bestanden te uploaden en bewaren vanaf websites en mobiele apps. Met deze plug-ins, die de Dropbox developers de naam Drop-ins hebben gegeven, hoopt het bedrijf programmeurs ervan te overtuigen gebruik te maken van Dropbox als standaard opslag-systeem in de software die zij ontwikkelen, door bijvoorbeeld 'Save to Dropbox' en 'Share from Dropbox' opties toe te voegen aan websites.

Dropbox Datastores

Ook introduceert Dropbox 'Datastores', een nieuwe API (application programming database), waarmee programmeurs metadata van programma's kunnen opslaan. Zo bewaart bijvoorbeeld Candy Crush het level dat je net hebt uitgespeeld op je telefoon in de Cloud, zodat je het spelletje vanaf hetzelfde level voort kunt zetten op je iPad. Volgens Houston is het voor het eerst dat application data op deze manier kunnen worden uitgewisseld bewaard tussen en op verschillende apparaten en operating systems.

Dropbox is niet de enige dienst die de harddrive hoopt te vervangen, concurrent Box heeft soortgelijke plannen. Waar Dropbox zich echter richt tot de consumentenmarkt, richt Box zijn pijlen op de zakelijke markt.