Een maand zonder iPhone – week 2

Lisa Leysen
Door Lisa Leysen Innoveren
Een maand zonder iPhone – week 2

Gedurende een maand ruil ik mijn iPhone in voor een Nokia 3310. Ik ben verslingerd aan mijn iPhone 3GS –de 3310 onder de iPhones- maar wil even terug naar de tijd zonder mobiel internet en technologische snufjes. Geen mobiel internet meer, ik mag wel nog maximum een uur per dag op sociale media en bezig zijn met e-mails. Als werkzoekende zijn dit toch wel onmisbare tools, en staat volledig schrappen van sociale media niet op de agenda. Als je denkt ”Oh, zo kan ik het ook,” doe het dan maar en hou me op de hoogte.

Dag 8: Weeral een Instagram opportuniteit gemist

´s Avonds ging ik ging naar een optreden in Kortrijk, het café zat bomvol en er was veel ambiance. Ik moet toegeven: ik had wel graag een foto genomen van het leuke gebeuren. Er waren ook heel wat mensen die ik kende en die vragen stelden over het experiment. “ Wat is dat nu precies met die Nokia? Toon eens je gsm!” Een vraag die je meer verwacht wanneer je het laatste technologische snufje hebt gekocht  en niet wanneer je een gsm hebt die maar liefst 14 jaar geleden zijn hoogdagen beleefde.

Dag 9: Zonder gsm op stap

Ik heb mijn gsm ergens gelegd, maar ik ben vergeten waar. Toch ben ik zeker dat het ergens in huis is. Ik moet dringend naar de stad om boodschappen te doen. Foert, dan maar zonder gsm de deur uit. Als ik vroeger eens per ongeluk zonder iPhone de deur uitging, vervloekte ik mezelf. Nu ben ik absoluut niet op mijn ongemak, ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Al is het natuurlijk veiliger om een gsm te hebben wanneer er een noodgeval is. Ergens na de middag heb ik mijn gsm terug gevonden tussen een stapel papieren. Geen gemiste oproepen en geen nieuwe berichten.

Dag 10: Rust

Vandaag was het zeer rustig. Ik merk dat ik zelf ook rustiger ben, ook innerlijk. Zelf ben ik snel afgeleid en ik merk dat dit project goed voor me is. Ik ben niet constant “bezig”. Waarom zet ik bezig tussen aanhalingstekens? Omdat we door onze smartphones veel bezig zijn met irrelevante dingen. Zonder smartphone leven is eigenlijk een lesje in timemanagement. Je hebt het gevoel dat je meer tijd hebt, maar je besteedt het gewoon anders. Beter, zou ik zelfs durven zeggen. Monnik Giel zou het moeten lezen, ik krijg waarschijnlijk een schouderklopje.

Dag 11: Prioriteiten stellen

Ik ben vandaag bezig geweest met het voorbereiden van sollicitatiegesprekken, het gevoel van rust kwam daarbij goed van past. Het zo al stresserend genoeg.

Dag 12: Genieten van het weer

Tijd om eens van het weer te genieten. Op zomerse dagen zoals deze is sociale media redelijk overbodig, en ook voorspelbaar. Op Twitter zei wellicht de helft van de mensen iets over het weer, over het feit dat ze blij zijn dat het vrijdag is en dat ze na het werk of na school direct op een terras gaan zitten. Op Facebook ongeveer hetzelfde. Op Instagram staan waarschijnlijk vooral foto´s van frisse drankjes, bevolkte terrassen (of de hele Graslei), blote benen of selfies van witte hoofden met een zonnebril op. Ik mis dus niks belangrijks.

Dag 13: Snake en Space Impact

Op zaterdagavond ben ik naar een optreden geweest waar ook veel vrienden zijn die weten van dit project. Ook daar wilden velen de Nokia 3310 nog eens live aanschouwen. “Toon eens je gsm!” Verschillende vrienden wilden echt heel graag nog eens Snake en Space Impact te spelen. Begrijpelijk, voor hen is het ook meer dan 10 jaar geleden. Mijn topscores werden dan ook diezelfde  avond nog verbrijzeld. Een eervolle vermelding voor Joey, die topscore behaalde van 418 voor Snake en Pieter die 3640 behaalde voor Space Impact.

Dag 14: De treinrit blijft lastig

Op de trein verveel ik me toch altijd een beetje, daar zou Twitter toch wel voor wat entertainment kunnen zorgen. Deze trein zat overvol en mensen moesten rechtstaan. Mijn gsm en mijn discman lagen op een tafeltje en een klein meisje had dit gezien. Ik denk dat ze een jaar of 8 was. Kinderen van die leeftijd weten maar al te goed wat een smartphone of tablet is, een Nokia 3310 en een discman had ze duidelijk nog nooit gezien. Haar verwonderde gezichtsuitdrukking was goud waard, ze kon haar ogen niet geloven. Jammer dat ik geen foto kon maken.

Lisa's verslag van vorige week gemist? Lees het hier.