Vanaf nu kunnen Tesla wagens zichzelf besturen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Vanaf nu kunnen Tesla wagens zichzelf besturen

Tesla Motors heeft een software-update voor de Model S en X gelanceerd. De update bevat een autopiloot-functie die Tesla's automatisch zal bijsturen, afhankelijk van de drukte in het verkeer. De functie wordt donderdag in de Verenigde Staten uitgerold, Europa en Azië zouden snel volgen. Een preview kan je in onderstaande video bekijken:

Tesla's kunnen nu zelf sturen

De wagen zal niet helemaal vanzelf rijden, maar zal wel bepaalde functies zelf kunnen uitvoeren. Zo zullen de Model S & X zichzelf kunnen bijsturen, van rijbaan veranderen en hun snelheid aanpassen in respons op het verkeer. Ook automatisch parkeren behoort tot de mogelijkheden. De wagen zou in staat zijn om een vrije parkeerplaats te scannen en automatisch te parkeren:

Bestuurder verantwoordelijk voor ongevallen

Tesla CEO Elon Musk verklaarde wel dat Tesla-eigenaars behoedzaam moeten omspringen met de functie en steeds verplicht zijn om de handen op het stuur te houden. Vooral omdat de bestuurder nog steeds verantwoordelijk zal zijn voor mogelijke ongevallen.

Maar ook omdat de software in sommige weersomstandigheden minder goed kan werken: "Bijvoorbeeld als er sneeuw valt, zal het systeem moeite hebben. We raden aan voorzichtig te zijn. Op termijn moet het systeem echter beter zijn dan een mens, want het systeem wordt nooit moe, drinkt geen alcohol en maakt nooit ruzie met de medepassagiers. Het is dus nooit afgeleid".

Tesla is van plan om de software geleidelijk beter te maken door regelmatig nieuwe updates uit te rollen.

800 Belgische Tesla's krijgen de update

De software maakt gebruik van een combinatie van camera's, radar, ultrasonische sensoren en gps-gegevens, waarmee de positie wordt bepaald en wordt genavigeerd. Enkel wagens die uitgerust zijn met deze technologie kunnen de update installeren. Volgens De Tijd zouden er in België 800 Tesla's rondrijden die geschikt zijn om deze software-update te installeren.

De update wordt nu al uitgerold naar Amerikaanse Tesla-eigenaars. In de komende weken zouden een pak andere landen volgen, afhankelijk of de plaatselijke wetgeving semi-zelfrijdende wagens toelaat in het verkeer.