Eric Schmidt voorspelde deze trends voor 2014. Wat is ervan uitgekomen?

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Eric Schmidt voorspelde deze trends voor 2014. Wat is ervan uitgekomen?

Foto: Robot van Boston Dynamics

Op 31 december 2013 voorspelde Eric Schmidt wat de technologische trends van 2014 zouden worden. Hij voorspelde dat Mobile een ongekende groei zou kennen, artificiële intelligentie een boost zou kennen én dat ook op genetisch vlak flinke doorbraken zullen worden gemaakt. Wat is ervan uitgekomen?

1. De grote doorbraak van Mobile

“Mobiele apparaten zullen in 2014 een grote doorbraak kennen in 2014 terwijl andere internet-apparaten, zoals de PC, zullen stagneren in verkoop,” zei Eric Schmidt eind vorig jaar.

Deze voorspelling blijkt volledig te kloppen. In vele hoogtechnologische landen zien we dat deze voorspelling is uitgekomen in het voorbije jaar. Ook in België is dat het geval. Dat bevestigde iMinds deze week nog in haar Digimeter rapport. Waaruit duidelijk bleek dat dit jaar erg veel tablets en smartphones werden verkocht, terwijl de verkoop van andere internet-apparaten stagneerde

2. Voordelen van Artificiële Intelligentie

“De technologie achter artificiële intelligentie zal een boost kennen in 2014 en hierdoor zullen mensen sneller de juiste informatie kunnen vinden, maar ook bedrijven zullen hun consumenten beter kunnen begrijpen,” vertelde Schmidt een jaar geleden.

Deze voorspelling lijkt minder te kloppen. Zo waren er op het vlak van robotics en artificiële intelligentie veel te melden in 2014, maar is het nog wachten op échte voordelen voor de consument.

Google kocht dit jaar de start-up Deepmind voor meer dan 600 miljoen dollar. Daarnaast kocht het Boston Dynamics - een firma die vooral werkt voor het Amerikaanse leger & instaat voor de fabricatie van ongelofelijk indrukwekkende robots (zie video) & kwam Google op de proppen met haar zelfrijdende auto. Wat Google écht van plan is met deze bedrijven is nog niet helemaal duidelijk, maar dat er in de toekomst op dit vlak grote doorbraken zullen gebeuren lijkt erg duidelijk.

3. DNA analyseren voor 99 dollar

Eric Schmidt voorspelde begin dit jaar dat er ook op genetisch vlak enorme vooruitgang gemaakt zal worden in 2014. "Persoonlijke genetische data zal in 2014 een opkomst kennen en in de toekomst kanker sneller kunnen opsporen en genezen," vertelde Schmidt.

Dit jaar kwam het nog niet tot dé grote doorbraak. Maar worden de mogelijkheden steeds meer in de verf gezet. Zo biedt de start-up 23andMe tegenwoordig een DNA-analyse aan voor amper 99 dollar. De start-up is opgericht door de vrouw van Google-founder Sergey Brin én kreeg al 112 miljoen dollar van investeerders toegestopt.

Door je DNA te laten analyseren weet je voor welke ziektes je vatbaar bent en kan je jouw levenskwaliteit sterk verbeteren. Google investeert zwaar in deze start-up omdat het op termijn een nieuwe index zou kunnen bouwen van genetische gegevens.

De voorspellingen van Eric Schmidt waren indrukwekkend dicht bij de evoluties van dit jaar. Al lijkt het duidelijk dat hij de zaken sneller had zien evolueren dan ze effectief zijn gegaan. Qua onderwerpen zat Schmidt wél helemaal juist. Zo is het toenemend belang van artificiële intelligentie, genetische evoluties én de steeds grotere rol voor mobile onomkeerbaar.