Facebook biedt gratis cursussen in 'online journalistiek' aan

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Facebook biedt gratis cursussen in 'online journalistiek' aan

Bron foto: Shutterstock

Het sociale netwerk biedt sinds kort een serie van online cursussen aan voor journalisten. Wat je daar kan leren? Vooral hoe je Facebook en Instagram kan inzetten als journalist slash storyteller. En als je naar de populariteit van onder andere Facebook Live kijkt onder de journalistieke platformen, kan je niet anders dan akkoord zijn dat je als digitale verslaggever maar beter mee op de trein springt. Maar Facebook biedt die cursussen niet zomaar aan. 

De cursussen zijn beschikbaar zijn op Blueprint, het algemene trainingsprogramma van Facebook. En ja, ook als millennial die social media ademt, kan je van de lessen nog iets opsteken. Natuurlijk zijn er beginnerslessen die basisfuncties van Facebook uitleggen. Daarnaast zijn er ook lessen die minder bekende features van Facebook naar voren schuiven. Zo leer je er Facebook Live, 360° foto en video en Instant Articles gebruiken en inzetten. Vaardigheden die volgens ons niet alleen voor journalisten handig zijn 😉

Eenvoudig te volgen

Cursussen

Je kan heel eenvoudig de lessen volgen. Je schrijft je in op Facebook, kiest waar je meer over wil leren en neemt de cursus door. 

Alle lessen zijn in kleine, hapklare brokken opgedeeld. Je ziet ook meteen hoe lang elke 'les' duurt en hoe ver je zit. 

360 cursus

Nu lijken de cursussen nog vrij basic te zijn, maar Facebook wil ze binnenkort naar een hoger niveau tillen. 

Waarom biedt Facebook dit aan? 

Natuurlijk heeft Facebook hier een achterliggende reden voor. Zuckerberg doet het niet voor onze mooie blauwe ogen. Het sociale netwerk wil namelijk graag nog meer content creëren. Of, anders gezegd, voor zich laten creëren. Zo kan het nog meer voet aan wel zetten in de contentindustrie. Hoe gemakkelijker content op Facebook maken wordt voor journalisten, hoe meer ze Facebook gaan inzetten als tool. Waardoor Facebook terug meer 'eigen' content heeft. Althans, dat is wat Zuckerberg toch hoopt.

Zelf de lessen van Facebook eens uitproberen? De cursussen zijn momenteel nog niet in het Nederlands te volgen.