Hoe de CEO van e-commerce gigant Alibaba tegenslagen weet om te buigen tot succes:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie E-commerce
Hoe de CEO van e-commerce gigant Alibaba tegenslagen weet om te buigen tot succes:

51 jaar is hij, en hij leidt een bedrijf dat bij haar beursgang gewaardeerd werd op 150 miljard dollar - het hoogste bedrag in de geschiedenis. Zijn naam is Jack Ma, de man die ooit 12 dollar per maand verdiende als leerkracht Engels. Wat niet iedereen weet, is dat hij doorheen zijn ondernemerstraject meer tegenslag kreeg te verduren dan iemand anders ooit zou kunnen verwerken. Aan Entrepreneur vertelde hij zijn 5 grootste mislukkingen, en hoe hij die te boven kwam.

1. Hij gaf nooit op na talloze keren te buizen voor zijn examens

Jack Ma was allesbehalve een modelstudent. Meer nog, binnen geraken in de lagere school was al een uitdaging. “Ik was twee keer gebuisd voor de examens van de lagere school en buisde voor het ingangsexamen van de hogeschool,” zei hij daarover.

Dingen die je normaal schoorvoetend komt vertellen thuis, maar die in het ondernemerswereldje lang geen uitzondering meer zijn. Ook Albert Einstein, Winston Churchill en Abraham Lincoln hadden geen succesvolle schoolcarrière, maar allemaal hebben ze straffe dingen verwezenlijkt.

2. Hij liet de moed niet zakken toen hij 10 keer werd geweigerd door Harvard

In feite is het niet zo verbazingwekkend dat Ma 10 keer werd geweigerd door Harvard. Maar telkens opnieuw solliciteren voor het ingangsexamen? Da’s pas straf. Of noem het gerust een paradigma voor doorzettingsvermogen. “Het is echt belangrijk om steeds geduldig te blijven,” zegt hij daarover.

En jawel: uiteindelijk raakte de Alibaba-topman binnen bij Hangzhou Normal University. Of hoe de aanhouder altijd wint …

3. Optimisme is zijn credo, zelfs toen hij tevergeefs voor 30 functies solliciteerde

Stel je even voor: het kost je bloed, zweet en tranen om bij de hogeschool binnen te geraken, en dan word je nog eens keer op keer geweigerd bij elke sollicitatie.

Geen probleem, Ma bleef optimistisch. Zelfs toen hij aan de slag wilde als politie-agent. “Je bent hier niets waard,” waren de harde woorden toen. De ondernemer geeft aan dat hij meermaals moest terugdenken aan zijn filmheld Forrest Gump. “Today is cruel, tomorrow is crueler. And the day after tomorrow is beautiful.”

4. Hij kon Silicon Valley niet overtuigen om te investeren in Alibaba, maar hield vol

Zelfs toen Alibaba van de grond ging, kreeg Ma enkele mislukkingen te verduren. Het bedrijf boekte de eerste drie jaren geen winst. In de beginfase had ze te snel uitgebreid, en de boel stond op springen toen de internetzeepbel dat ook deed. Op een gegeven moment was Alibaba 18 maanden verwijderd van een faillissement. Ma hield halsstarrig vol, maar is er heel bescheiden over: “Ik noem Alibaba een verzameling van 1.001 fouten.”

5. Hij stelde zijn businesspartners teleur, om nadien nog meer te geloven in zijn team

Alibaba’s partners hebben samen een kapitaal van 60.000 dollar in het laatje gebracht. En het waren ook die mensen aan wie Jack Ma vertelde dat ze nooit een echte managementfunctie zouden krijgen. Nee, Ma was van plan om een beroep te doen op externe managers. Hij geeft toe dat dat zijn grootste fout was. “Wat ik geleerd heb uit de donkere periode van Alibaba, is dat je ervoor moet zorgen dat je team toegevoegde waarde, innovatie en een visie moet kan bieden," vertelt hij daarover.

Hoe Jack Ma 'falen als ondernemer' zou omschrijven? "Als je niet opgeeft, heb je steeds een kans om te slagen. Opgeven is net de grootste mislukking die je kunt tegenkomen." Stof tot nadenken! 

bron: entrepreneur.com