Firefox en Facebook zeggen Adobe Flash vaarwel. Is het einde van Flash nabij?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Firefox en Facebook zeggen Adobe Flash vaarwel. Is het einde van Flash nabij?

Mozilla, het moederbedrijf van Firefox, lijkt het helemaal gehad te hebben met Adobe Flash. Volgens Adobe zou flash draaien op 98% van alle computers wereldwijd, maar of dit nog lang zo blijft is erg twijfelachtig. Zo verbant Mozilla de technologie uit Firefox én is ook Facebook van mening dat het tijd is om flash voor eens en voor altijd te begraven. 

Aanhoudende stroom beveiligingsproblemen

Mozilla heeft het helemaal gehad met Adobe Flash, het computerprogramma waarmee animaties, webvideo's en webapplicaties gemaakt worden. De populaire internetbrowser heeft immers zonet bekend gemaakt dat het alle versies van Flash standaard blokkeert. 

De beslissing van Mozilla om Flash te blokkeren heeft alles te maken met de aanhoudende stroom aan beveiligingslekken die de laatste weken naar boven kwamen drijven. Zo toonden beveiligingsfirma's onlangs aan dat Flash maar liefst drie grote zwakheden vertoont in haar beveiliging - waardoor gebruikers ervan een verhoogd risico hebben om het slachtoffer te worden van internetcriminelen.

Ook Apple boycot Flash

Sinds Apple de iPhone op de markt bracht, koos het bedrijf ervoor om Adobe Flash niet te ondersteunen. Toen een zeer opmerkelijke beslissing. Apple verklaarde toen Flash te weren omdat deze software nadeling zou zijn voor de prestaties van de iPhone. Macs worden ook niet standaard geleverd met Adobe's Flash-plugin voor Safari en ook iOS ondersteunt het niet.

Hieronder kan je een interview bekijken, waarin Steve Jobs zijn gepeperde mening geeft over Flash: 

Ook Facebook & YouTube keren Flash de rug toe

Dat nu ook Mozilla op de kar springt is niet toevallig. YouTube veranderde al eerder van technologie en maakte toen volledig komaf met flash. 

Deze week deed ook Facebook haar duit in het zakje via een tweet van haar beveiligings-guru Alex Stamos. Hij had een niet mis te verstane boodschap voor Adobe: 

 

Is het tijd om Flash voor eens en voor altijd te begraven?