Gentse ondernemers lanceren 's werelds eerste opvouwbare kano via Kickstarter:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Gentse ondernemers lanceren 's werelds eerste opvouwbare kano via Kickstarter:

De Gentenaars Otto Van de Steene en Thomas Weyn hebben samen de kano heruitgevonden. Via een Kickstarter project lanceren ze een opvouwbare kano die je in amper 10 minuten kan monteren. Volgens de bouwers is het toestel zowel geschikt voor stedelijke als outdoor avonturen. 

Kanoën in de binnenstad

Stad en avontuur combineren, dat is het plan van Onak. Otto Van de Steene en Thomas Weyn, twee gepassioneerde kanovaarders, stonden aan de wieg van het project. Ze wilden een kano die ze konden gebruiken in de stad én in de vrije natuur. Een traditionele kano met standaardafmetingen is echter niet erg geschikt in een stadsomgeving. 

Het verhaal achter ONAK

“Het begon allemaal in 2013”, zegt Otto Van De Steen, uitvinder en oprichter van ONAK. “Ik kwam net terug van een fotografiereis in Noorwegen en was mijn fototoestel verloren. Om de tijd te verdrijven, vouwde ik kleine papieren kanootjes. Toen kwam het in me op: wat als ik een origamikano zou bouwen op ware grootte? Ik raakte geobsedeerd. Honderden papieren kano’s en tientallen prototypes later, ben ik trots op het resultaat en ons doorzettingsvermogen.”

Volgens mede-uitvinder Thomas Weyn is kanovaren een ontspannende manier om samen tijd door te brengen. “Het maakt je volledig ‘zen’”, voegt hij eraan toe. “We willen mensen de kans bieden die beleving te ervaren, waar ze ook zijn, zelfs in de stad. Zo’n opgevouwen kano heeft de grootte van een reiskoffer, dus kun je die zelfs met het openbaar vervoer meenemen.” ONAK heeft de drempel voor (micro-)avontuur gevoelig verlaagd. Zelfs de telescopische peddel kan gemakkelijk in lengte worden aangepast.

Het team achter ONAK bouwde een opvouwbare kano. De kano weegt 17 kilogram en kan meer dan 200 kg vervoeren en kan in 10 minuten worden uitgevouwen. De eerste 50 kano's worden via Kickstarter verkocht voor €895, vanaf augustus gaat de prijs omhoog naar €1195.

Meer info: kickstarter.com