Gentse start-up Engagor overgekocht door Clarabridge

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Gentse start-up Engagor overgekocht door Clarabridge

De Gentse start-up Engagor is overgekocht door Clarabridge, de marktleider op het vlak van Customer Experience Management. Engagor, gespecialiseerd in real-time customer service, werd in 2011 opgericht door ex-Netlog VP Folke Lemaitre. Voor welke som Engagor werd overgekocht is nog niet bekend. 

De snelle opgang van Engagor

Sinds haar opstart in 2011 helpt Engagor andere bedrijven om haar klantenrelaties via sociale media te monitoren en uit te bouwen. Consumenten verwachten dat grote merken prompt een antwoord geven op de vragen die online gesteld worden. Om hen te helpen om deze stortvloed van input te verwerken werd Engagor opgericht. 

Engagor kende haar roots in Gent maar groeide in een sneltempo internationaal door. Tegenwoordig maken merken zoals Nintendo, McDonald's, Volvo, Ikea & Pepsi gebruik van deze tool. In 2013 opende Engagor ook een kantoor in San Francisco om zich verder te focussen op de Amerikaanse markt. 

Netlog-roots

Engagor werd opgericht door Folke Lemaitre (foto links) nadat hij als VP Engineering actief was bij Netlog, een ander internet-succesverhaal dat vanuit Gent de wereld veroverde. Lemaitre besliste om de deur bij Netlog achter zich dicht te trekken toen de concurrentie met Facebook te groot werd. 

Daarna besliste hij om zelf iets uit de grond te stampen. Aanvankelijk werd Engagor opgericht aan de hand van eigen middelen. In de zomer van 2013 haalde de start-up 2,6 miljoen dollar op via het investeringsfonds Hummingbird Ventures.

Dat het daarna hard ging voor Engagor bleek ook in een interview dat Lemaitre had met Bloovi in maart 2014. Toen vertelde Lemaitre dat Engagor veel meer sales-leads had dan het aanvankelijk kon opvolgen. 

Clarabridge

De overname van Clarabridge komt niet uit het niets, het bedrijf is een grotere speler die actief is in dezelfde sector. Volgens Lemaitre is de overname 'een logische stap'. Met de aankoop van Engagor wil het Amerikaanse Clarabridge haar expertise op het vlak van customer service verder uitbouwen. 

"We waren aanvankelijk niet van plan om zo snel te verkopen," zegt Folke Lemaitre in een interview. "Het is geen eenvoudige keuze, maar ik zou ze niet gemaakt hebben mocht ik er niet van overtuigd zijn dat het de beste stap is voor Engagor". 

Ondanks de overname zal het merk Engagor blijven bestaan en blijven de 40 medewerkers van Engagor op post. De meeste van hen zitten in Gent. In het Amerikaanse kantoor in San Francisco werken 6 mensen. Ook Lemaitre blijft werken vanuit de Verenigde Staten. 

Meer info: engagor.com/blog