Gerd Leonhard op Phare Conference: 'De toekomst van creatieve industrieën'

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Gerd Leonhard op Phare Conference: 'De toekomst van creatieve industrieën'

Dagelijks worden we overspoeld door een stroom van online materiaal: beelden, video's en muziek, meer dan eens geproduceerd of bewerkt door hobbyisten. De concurrentie voor professionele creatieven is bikkelhard, tips om hierop in te spelen zeer welkom. Gerd Leonhard is auteur, denktankleider en adviseur en staat bekend voor zijn frapante, provocerende maar vooral motiverende stijl. Buckle up for this keynote!

Wie is Gerd Leonhard?

The Wall Street Journal noemde Gerd Leonhard 'een van de meest toonaangevende media futuristen ter wereld'. Meer hoef je eigenlijk niet te weten, maar moest je nog niet overtuigd zijn: YouTube, Sony, Nokia, The Guardian en Google pronken allemaal op zijn CV. Deze auteur, denktank-leider en adviseur staat bekend om zijn frapante, provocerende maar vooral motiverende stijl.

Waarover zal Leonhard praten op Phare Conference?

De lezing van Gerd Leonhard is getiteld: "De toekomst van creativiteit en de creatieve industrieën"

Het is een zorgelijke wereld voor creatievelingen: inhoud moet snel en buitengewoon goed zijn, bovendien direct beschikbaar en gratis, of in ieder geval spotgoedkoop. Iedereen met een laptop kan inhoud creëren, remixen of delen, dus wat zijn de vooruitzichten van de ‘echte' scheppers? Hoe zullen zij gedijen, of zelfs, overleven in de toekomst? Hoe kunnen kunstenaars, producenten, schrijvers, performers, … zichzelf blijven bewijzen en een unieke positie op de markt behouden? Gerd Leonhard heeft een aantal ideeën, dus geef de hoop voorlopig nog niet op!

Q: Waarom denk je dat al deze amateurs de nood voelen om al die online beelden en inhoud te delen, te remixen, aan te passen en te posten?

Ik denk dat we allemaal creëren en delen omdat we het gevoel hebben dat we iets te zeggen hebben en een verschil willen maken. Als we een publiek vinden, krijgen we daar soms bevestiging van natuurlijk! Het helpt ons ook aan te tonen welke richting we met ons werk uitwillen. Dankzij het delen van inhoud bouwen we een publiek op, dat meebepaalt wat je doet en eventueel ook tot inkomsten kan leiden, uiteraard.

Q: Wat kunnen we leren van al deze amateur-creatievelingen?

Ik hou niet van het woord ‘amateur'. Mensen doen dit op 500 verschillende manieren, sommigen zijn remixers, anderen curator anderen zijn net heel origineel. Wat we kunnen leren van hen is dat ze iets geven zonder iets terug in de plaats te willen, maar hoe dan ook wel iets in de plaats krijgen!

Q: Het is niet jouw eerste keer als key-note speaker in Belgium. Wat maakt deze speech uniek en verschillend van je andere lezingen?

All mijn lezingen zijn verschillend en op de gelegenheid afgestemd. Dit onderwerp ligt me zeker nauw aan het hart, maar is niet zo gebruikelijk als de toekomst van business, technologie of media ofzo. Het zal wel heel verschillend zijn, dat beloof ik!

Q: Zal het internet in 2020 nog altijd dé grote toepassing voor innoverende ideeën zijn?

Het internet zal zijn zoals lucht of energie. Het zal overal en standaard beschikbaar zijn. 5 miljard mensen zullen verbonden zijn met elkaar. Een overweldigende kracht van verandering en heel waarschijnlijk een geheel nieuw ecosysteem voor zowat alles wat we doen. 

Je kan mijn bedenkingen over wat ik denk van de grote ommezwaai van Egosystemen naar Ecosystemen nalezen op de website: www.egotoeco.org

Over Phare Conference 

- 26 februari 2013- Handelsbeurs Gent
- 8.30u tot 18.30u
- Bekijk alle sprekers, het programma, inschrijvingen en details op www.phareconference.be.