Op de website censorthis.be wordt er gedreigd met acties tegen de "censuur" die de Belgische overheid oplegt. Justitie heeft een dossier geopend rond de site. Dat onderzoek zit nog in de beginfase, schrijft De Standaard.

Meer transparantie

"Laat ons duidelijk zijn: er zal op geen enkele manier een aanval plaatsvinden. Wij willen meer transparantie en openheid. Een DDoS-aanval (waarbij sites uit de lucht worden gehaald, red.) of hacken zouden alleen tot meer censuur leiden." In een mailgesprek sluit de anonieme "hacktivist" achter de site censorthis.be uit dat hij op illegale praktijken zint.

Geblokkeerde sites

Die site, waarop in het Engels sprake is van een "bevrijding" van het Belgische web, ging begin deze week online. Er wordt op afgeteld tot 15 juni. "Mogelijk publiceren we een lijst met sites die in België zijn geblokkeerd", mailt de persoon achter de site. "Maar alles wat we doen, gebeurt in overeenstemming met de Belgische en Europese wetgeving."

De Standaard

Uit gerechtelijke bron vernam De Standaard dat justitie een dossier heeft opgestart rond de site. Dat onderzoek zit momenteel nog in de beginfase.

DNS.be

 

Op de website DNS.be is volgens De Standaard gemakkelijk na te gaan wie de site registreerde: het Gentse bedrijfje Sumo Coders. "Wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van die pagina", zegt Jan De Poorter van Sumo Coders. "Iedereen kan via ons een domeinnaam laten registreren. We doen dat tussen de 400 à 500 keer per jaar en vragen daarvoor 15 euro."