Wanneer we merken dat jongeren heel wat interesse in de ondernemerswereld vertonen, maar de stap om te ondernemen niet zetten, dan wordt het tijd dat we ons afvragen hoe dat komt.

Vormt het ongunstig ondernemersklimaat in België een probleem? Ja. Wil dat zeggen dat ondernemen in België onmogelijk is? Neen.

Stormachtig ondernemersklimaat

Enkele maanden geleden mocht ik samen met enkele ondernemers brainstormen tijdens de #Bel10 (Radio1) over het ondernemersklimaat en de problemen die ondernemers ervaren. De eerste pijnpunten die besproken werden, waren de financiële vraagtekens, problemen rond sociale zekerheid en uiteraard het feit dat heel wat jongeren te veel risico lopen. Zo heb ik me twee jaar geleden heel goed geïnformeerd over de opofferingen die student-ondernemers moeten maken.

Nood aan meer diversiteit

Verder hecht ik ook enorm veel belang aan diversiteit in de ondernemerswereld. Volgens mij schieten zowel de overheid als de verschillende ondersteunende organisaties echt wel tekort in het bereiken van alle jongeren die goesting hebben om te ondernemen. Graag zou ik méér vrouwelijke ondernemers willen zien, méér ondernemers uit verschillende sociale klassen, enzovoort. Deze groepen ervaren namelijk nog méér moeilijkheden om uiteindelijk de stap te kunnen zetten.

Attest bedrijfsbeheer

Een ander obstakel dat ik snel van de baan wil krijgen, is het meest voor de hand liggende, namelijk het ‘attest bedrijfsbeheer’. Niet alle studenten hebben tijdens hun studiejaren in het middelbaar de kans gekregen om een dergelijk attest te behalen. Daarnaast krijg je in veel opleidingen het attest pas na het behalen van je Bachelor. Gelukkig kreeg ik een tijd geleden een mail van de assistent van minister Philippe Muyters die me liet weten dat dit probleem binnenkort voor enkele leerprogramma’s van de baan wordt geveegd. Of ik tevreden was? Zeker en vast.

Laten we blijven dromen

We mogen uiteraard niet te vroeg juichen, helaas is dit slechts een korreltje van de gigantische zandberg waar jongeren over heen moeten om uiteindelijk te kunnen ondernemen. Ik hoop dan ook dat politici zich meer zullen inzetten voor jongeren die goesting hebben om te ondernemen, maar niet van een gunstig ondernemersklimaat kunnen genieten, in combinatie met hun studies. En tot slot hoop ik vooral dat jongeren, student of geen student, blijven dromen.

Dit artikel verscheen eerder op Jonge Denkers, een platform van Fernand Van Damme dat Vlaamse jongeren een stem geeft: hen laat dromen, ondernemen en prikkelende ideeën formuleren.