Google betaalt 19 miljoen dollar aan boze ouders

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Google betaalt 19 miljoen dollar aan boze ouders

Google gaat akkoord met het terugbetalen van 19 miljoen dollar aan consumenten die gigantische rekeningen kregen door in-app aankopen van hun kinderen. Deze aankopen werden gedaan zonder het medeweten van hun ouders. Zij spanden hiervoor een rechtszaak aan met de zoekgigant. Google moet nu alles terugbetalen.

Rechtszaak

De beslissing van de Federal Trade Commission maakt deel uit van een rechtszaak waar ongeautoriseerde in-app aankopen centraal staan. De ouders van de kinderen hadden klacht neergelegd bij de FTC die allen gedupeerd waren door Google lakse regelgeving rond in-app aankopen. Het FTC heeft nu beslist dat Google de gedupeerden moet terugbetalen. Google moet hierdoor 19 miljoen dollar betalen.

Ook Apple kreeg een soortgelijke rechtszaak aan haar been. Waardoor het technologiebedrijf nog een som van 32,5 miljoen dollar moest ophoesten voor ongeautoriseerde in-app aankopen.

Razende ouders

Sommige ouders kregen op het einde van de maand een verrassing van formaat toen ze de rekening onder de neus geschoven kregen van enkele honderden dollars door in-app aankopen.

De ouders vonden dat niet kunnen en vonden dat te wijten aan Google (en Apple) die het veel te makkelijk maakten om in-app aankopen te doen. Bovendien kwamen de in-app aankopen ook erg veel voor in apps die specifiek gemaakt waren voor kinderen.

Google: Blij dat deze zaak achter ons ligt

Volgens de FTC introduceerde Google in-app aankopen zonder je daarvoor een wachtwoord moest ingeven. Het was pas in laat 2012 dat Google het nodig vond om een wachtwoord te introduceren voor in-app aankopen. Nadien moest 30 minuten geen wachtwoord meer ingevuld worden, waardoor kinderen toch nog in-app aankopen konden doen.

Google heeft intussen paal en perk gesteld aan deze praktijken door een optie te introduceren waar de gebruiker zelf kan aangeven dat er bij elke aankoop om het wachtwoord wordt gevraagd.

"We've already made product changes to ensure people have the best Google Play experience possible," vertelde Google in een persbericht. "We're glad to put this matter behind us so we can focus on creating more ways for people to enjoy all the entertainment they love."

Vind je het terecht dat Google en Apple hiervoor moeten opdraaien?