Google brengt gratis wifi naar de hele wereld. Zo wil het dat aanpakken:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Google brengt gratis wifi naar de hele wereld. Zo wil het dat aanpakken:

Google is van plan om de hele wereld te voorzien met gratis wifi. Met de hulp van Sidewalk Labs (opgericht door Google) is het bedrijf onlangs in de Amerikaanse stad New York gestart met een pilootproject. Over de hele stad zijn wifi hubs geplaatst, waardoor mensen op alle mogelijke plaatsen ook wifi ter beschikking hebben. Google heeft plannen om dit over de hele wereld te gaan doen. 

Gratis wifi via oude telefooncellen 

Al een hele tijd experimenteren tech-bedrijven met het brengen van internet naar alle uithoeken van de wereld. Denk maar aan Facebook dat via drones, satellieten en lasers internet voor iedereen toegankelijk wil maken. 

Ook Google draagt nu haar steentje bij met dit wereldwijd wifi-netwerk. Google wil dat doen door 10.000 oude telefooncellen om te tvoeren tot wifi-hotspots. De telefooncellen krijgen een dubbele functie en kunnen ook gebruikt worden als oplaadpunt én voor gratis binnenlandse telefoongesprekken. Daarnaast is er ook een touchscreen aanwezig dat je meer vertelt over de buurt waar je je bevindt en de bezienswaardigheden. 

Waarom wil Google (en Facebook) dit doen?

Google & Facebook doen dit niet zomaar. Hoe meer mensen online kunnen gaan, hoe meer zij zullen kunnen adverteren en hoe meer geld ze uiteindelijk verdienen. 

"Gratis internettoegang op onherbergzame gebieden kan ook voor bewoners van deze regio's voordelig zijn," zegt Google in een persbericht. "Zo zijn ze niet langer afgesneden van de buitenwereld en kunnen ze ook makkelijker anderen bereiken in noodsituaties."

Google gaat verder met het Loon project

Het opzetten van wifi-hotspots is niet het eerste idee van Google om het internet over de hele wereld te verspreiden. Zo heeft Google al eerder haar Loon-project aangekondigd waarbij het via onbemande luchtballonnen in de stratosfeer internet naar alle uithoeken van de wereld brengt. 

Om de Wi-Fi Hubs en het Loon project goed te ondersteunen, heeft Google speciaal Sidewalk Labs opgericht. Het is een tak binnen Google die zich o.a met deze projecten bezig houdt.

Het lijken erg ambitieuze plannen maar Google en Facebook lijken in ieder geval overtuigd om zwaar in te zetten op dergelijke projecten. Wat denk jij van deze plannen? Laat het ons weten in de comments!