Nieuw Google datacenter draagt 900 miljoen euro bij aan Belgische economie

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Nieuw Google datacenter draagt 900 miljoen euro bij aan Belgische economie

Belgisch vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo heeft vandaag, samen met vertegenwoordigers van Google, officieel het tweede datacenter van Google in Saint-Ghislain geopend. Bij de opening presenteerde Copenhagen Economics een rapport waaruit blijkt dat Googles investering in zijn datacenters al € 900 miljoen bijdroeg aan de Belgische economie.

Bijdrage van 900 miljoen euro aan Belgische Economie

Economisch consultancybureau Copenhagen Economics heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd over de impact van Googles huidige investering in de regio Bergen Saint-Ghislain. Hun onderzoek besluit dat de investering geleid heeft tot een impact van meer dan € 100 miljoen per jaar, vooral door de bouw en de operaties, maar ook dankzij uitgaven van Google medewerkers en onderaannemers in de lokale economie (zogenaamde ‘geïnduceerde effecten’). Dit komt neer op een totale bijdrage van € 900 miljoen aan de Belgische economie sinds de start van het datacenter.

Sinds de bouw in 2007 is het datacenter goed voor gemiddeld 1.500 jobs per jaar, in bouw en operaties, waarvan honderden indirecte lokale jobs buiten de activiteiten van het datacenter.

"Digitale revolutie is een van de sterkste drivers voor groei"

“Toen we het actieplan Digital Belgium lanceerden, onderstreepten we dat digitale technologieën onze economie en samenleving in sneltempo veranderen. De digitale revolutie is verantwoordelijk voor een heleboel nieuwe kansen en zal de komende jaren een van de sterkste drivers zijn voor groei, jobs en welzijn," zegt een trotse minister Alexander de Croo. 

"De aanwezigheid en continue groei van Googles datacenter in België en de resultaten van het onderzoek van Copenhagen Economics tonen aan dat ons land die nieuwe kansen met beide handen moet grijpen. Het is ook essentieel dat de Europese eengemaakte digitale markt snel realiteit wordt. Toegang hebben tot een markt van 500 miljoen mensen is een enorme opportuniteit voor onze Belgische bedrijven, maar dat is enkel mogelijk met een sterk Europees engagement dat innovatie en investeringen ondersteunt”, zegt Alexander De Croo, Belgisch vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post.

“Internet is onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. En omdat meer en meer bedrijven online opereren, is het ook een belangrijke motor voor economische groei en jobs”, zegt Freddy Bonhomme, Hardware Operations Manager voor Google België. “We zijn blij dat onze inspanningen om de snelle en gebruiksvriendelijke diensten te leveren die mensen van Google verwachten, bijdragen aan de Belgische economie en aan de jobcreatie in de regio Bergen.”