Google’s drijvende winkel op de sloop

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Google’s drijvende winkel op de sloop

Google's containerschip, dat een drijvende Google-winkel moest worden, gaat op de sloop. Een marketingstunt van jewelste eindigt hiermee in een gefaald project. Een flinke opdoffer voor Google.

Drijvende Winkel

Google beschikt niet over fysieke winkels waar klanten de nieuwste Google-producten kunnen ontdekken. Google besliste daarom om twee containerschepen om te bouwen tot drijvende winkels waar de nieuwste Google-producten te bezichtigen zouden zijn. Kostprijs: 75 miljoen dollar. 

Google bouwde twee schepen, eentje voor de oost- en eentje voor de westkust van de Verenigde Staten. Intussen heeft Google haar plannen voor een drijvende winkel aan de oostkust opgeborgen en werd het schip verkocht aan een rederij. Het andere schip aan de westkust is wel nog in handen van Google. Maar dat project ook op een fiasco af te stevenen.  

Problemen

Naast de hoge kostprijs kwamen er al snel problemen opduiken voor het megalomane project. Zo bleken de schepen niet te voldoen aan wettelijke normen en werd de bouw herhaaldelijk stilgelegd. Daarnaast moest één van de schepen verhuizen van San Francisco naar Stockton, Californië, wat het project nog meer op de lange baan heeft geschoven. 

Maanden lagen de schepen voor anker zonder dat eraan werd gewerkt. Intussen blijkt Google het schip aan de oostkust te hebben verkocht. Het andere schip is nog eigendom van Google, maar aangezien de werken ook daar stil liggen, lijkt het onwaarschijnlijk dat deze wordt afgewerkt.

Pijnlijk

Voor Google is deze mislukking ongetwijfeld pijnlijk. Langs te andere kant staat Google ervoor bekend om steeds innovatieve dingen uit te proberen en is het goed af en toe te falen. Een analist voor CNET, Horace Dediu, vat Google's filosofie mooi samen:

"Google is one of the few companies that's happy to fail at this kind of thing, it's worth trying."

Ongetwijfeld broedt de internetgigant op een nieuw retail-plan. Hopelijk met meer succes!