Internetbedrijf Google heeft vandaag de in 2005 gestarte dienst Google Reader af. Miljoenen internetgebruikers die Reader gebruikten om de laatste updates te krijgen van hun favoriete sites & blogs moeten op zoek naar een alternatief.

Dalend aantal gebruikers

Google maakte in maart bekend via een blogbericht dat het de dienst zou stopzetten door een sterk dalend aantal gebruikers.

Google Reader is een zogenaamde RSS reader (ReallySimple Syndication). De technologie maakt het voor intergebruikers mogelijk om op de hoogte te blijven van updates op bepaalde websites, zonder naar de site te hoeven surfen. De nieuwste bijdragen verschijnen op deze manier zoals een soort nieuwstelex.

Google veroverde een groot marktaandeel, en met de komst van Twitter & Facebook heeft RSS aan relevantie ingeboet. Wie toch nog gebruik wil maken van een RSS reader zal dus gebruik moeten maken van een andere RSS-lezer.

Waarom stopt Google met Reader?
 

Media Fururist Thomas Baekdal liet in een blogpost weten dat het niet onlogisch is dat Google haar Reader-toepassing laat vallen. 'Het internet is aan het evolueren van een gratis naar een betalend model,'  zegt Baekdal op zijn blog. 

Google omarmt deze strategie met Google+ - waar je moet betalen voor foto's op te slaan, of Gmail - waar alles gratis is totals je de limiet bereikt. Ook Android is gratis, maar je moet betalen voor aankopen in de Google Play Store... 

"Veel mensen denken dat de digitale revolutie van print naar digitaal gaat, maar eigenlijk zien we vandaag een tweede grote verandering, van digitaal-gratis naar digitaal-premium'. Volgens Baekdal heeft ook de afschaffing van Google Reader hiermee te maken. 'Vandaag is hét element voor succes, niet hoeveel traffic je genereert, maar wel hoeveel waarde je kan creëren."

Alternatieven

Enkele alternatieven voor Google Reader zijn volgende diensten:

Feedly is het meest populaire Google Reader alternatief én het ziet er ook beter uit.

Newsblur is een web-based reader. De dienst is gratis tot 64 sites, voor 20 euro extra krijg je toegang tot een premium account waar je een ongelimiteerd aantal sites kan toevoegen.

The Old Reader is een simpele RSS-reader, met veel social-sharing opties.

Digg Reader is momenteel nog niet beschikbaar - maar ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Het lijkt sterk op de feedly reader, maar heeft ook digg-nieuws standaard ingebouwd.

Newsvibe is een minimalistische RSS reader die gebruikers wil voorzien van een simpele & cleane interface. Je kan het samenvatten als gratis, snel & betrouwbaar.

Indien je nog andere goede RSS-readers kent, laat ons dat dan weten in de comments!