Google-topman: “Jobs sneuvelen? In de toekomst zullen er enkel nog maar bijkomen”

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Google-topman: “Jobs sneuvelen? In de toekomst zullen er enkel nog maar bijkomen”

De topman van Google's moederbedrijf Alphabet ziet de toekomst positief tegemoet. Schmidt sprak tijdens het Viva Technology event in Parijs en liet zich ontvallen hoe artificiële intelligentie, de toenemende digitalisering er zullen voor zorgen dat de mensheid grote stappen vooruit zal zetten. Niet achteruit.

Binnenkort breekt een nieuw tijdperk aan: het tijdperk van intelligentie

We zitten een tijdperk van overvloed,” vertelde Alphabet-topman Eric Schmidt tijdens het event in Parijs. “Tijdens deze periode zal een nieuw tijdperk aanbreken, dat van intelligentie”. Volgens Schmidt zal de informatierevolutie dé drijfveer worden van menselijke vooruitgang. “Tegen 2020 heeft zo goed als iedereen toegang tot het internet. Als iedereen toegang heeft tot informatie wordt de wereld ook meer verweven. Het voordeel: we worden sterker. Er zal een pak meer kennis gedeeld worden. Daarnaast zal er ook meer vrijheid zijn en ook meer openheid,” weet Schmidt. Volgens de Alphabet-topman zal één ding echt cruciaal zijn. “Wetenschap én kritisch denken spelen een gigantisch belangrijke rol. Zeker in de politieke realiteit in de wereld en in de Verenigde Staten”, vertelde hij.

"Er zijn een pak giganten die zich wanhopig vasthouden aan het verleden en kapers op de kust met alle middelen te bestrijden. Een maat voor niets. Het nieuwe tijdperk komt er of ze het nu willen of niet."

De onmiskenbare rol van artificiële intelligentie

In het tijdperk van intelligentie ziet Schmidt een cruciale rol voor - hoe kan het ook anders - artificiële intelligentie (AI). Schmidt benadrukte dat een groot deel van de mensheid risico-avers is, vooral over zaken die ze niet goed begrijpen. Schmidt denkt dat dat doemdenken voorbarig is. Meer zelfs, hij ziet een resem nieuwe industrieën klaar staan om door te breken door de komst van technologieën zoals ‘machine learning’ en AI. Er is altijd een pak controverse rond bedrijven die de hegemonie van anderen verbreken. Denk maar aan Netflix, Uber, Skype, Alibaba & Airbnb. “Er zijn een pak giganten die zich wanhopig vasthouden aan het verleden en kapers op de kust met alle middelen te bestrijden. Een maat voor niets. Het nieuwe tijdperk komt er of ze het nu willen of niet."

“Nieuwe technologieën zullen ons een pak fundamentele zaken te herdenken. Bovendien zullen we bedrijven op een veel efficiëntere manier kunnen organiseren. Het mooiste van al, computer zullen - in plaat van puur analytische taken uit te voeren - in de nabije toekomst écht in staat zijn om jou te helpen. Dat is het effect van AI en machine learning”.

"Of we minder menselijke interactie zullen hebben in het tijdperk van machine learning? Daar geloof ik niets van"

De toekomst met vertrouwen in de ogen kijken

“In plaats van schrik te hebben voor het tijdperk van intelligentie en automatie moeten we verder kijken dan de doembeelden van nakend jobverlies”, aldus Schmidt. "Wanneer mensen slimmer worden, gaat hun loon omhoog, niet naar omlaag. Daarnaast zal ook het aantal jobs naar omhoog gaan, niet naar beneden. Of we minder menselijke interactie zullen hebben in het tijdperk van machine learning? Daar geloof ik niets van. Er zal net meer interactie zijn. Vroeger kostte het maanden voor nieuwigheden om mondiaal door te breken en begrepen te worden. Tegenwoordig gebeuren technologische revoluties op verschillen uithoeken van onze wereldbol én tegelijkertijd. We kunnen de toekomst dus met vertrouwen in de toekomst kijken”, besluit Schmidt.