Google verklapt hoeveel het betaalde aan hacker die Google .com voor één minuut kocht

Bloovi Redactie
Door Bloovi RedactieInnoveren
Google verklapt hoeveel het betaalde aan hacker die Google .com voor één minuut kocht

In oktober slaagde Sanmay Ved erin om het domein Google.com voor één minuut te kopen. Een stunt die wereldwijd de krantenkoppen haalde. Google betaalde Ved een mooie som omdat hij een erin slaagde het veiligheidsprobleem bloot te leggen. Hoeveel die som precies was, onthulde Google pas recent:

Google beloont hackers 

Sanmay Ved (foto links), een ex-werknemer van Google, ging op zoek naar beveiligingsproblemen bij zijn vroegere werkgever nadat Google bekend maakte om hackers geld te geven indien ze erin zouden slagen om een beveiligsingsproblemen bloot te leggen. Sanmay slaagde erin om de domeinnaam Google.com één minuut lang te kopen.

Dat deed hij via Google's eigen domeinnaam platform. De zoekgigant verloor hierdoor eventjes de controle over Google.com. Binnen de minuut werd de order echter geanulleerd waardoor Google terug te touwtjes in handen kreeg. 

Sanmay kreeg in ruil voor zijn prestatie een mooie som geld toegestopt. Aanvankelijkheid vertelde Sanmay enkel dat hij meer dan 10.000 dollar had gekregen.

Google heeft nu onthult hoeveel het écht was: 6006,13 dollar. (nvdr. knijp je ogen halfdicht en je zal zien dat dan het woord Google verschijnt). 

6006,13 dollar

"Onze initiële beloning aan Sanmay was 6006,13 dollar - het woord Google in nummers," zegt Google in een blogpost. "We verdubbelden deze som toen we te horen kregen dat Sanmay het geld aan een goed doel had geschonken." 

Google betaalde in 2015 een totale som van 2 miljoen dollar aan meer dan 300 hackers. De meest opmerkelijke bug die werd gevonden, was door de hacker Tomasz Bojarski, hij vond een beveiligingslek in het webformulier waarmee hackers beveiligingsproblemen konden melden.