Het globaal internetgebruik in kaart gebracht

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Het globaal internetgebruik in kaart gebracht

Onderzoekers van het Oxford Internet Institute hebben een reeks van kaarten uitgebracht die enkele opmerkelijke feiten over het internet op een rijtje zetten. Met de kaarten kan je o.a. gaan bekijken welke site het meest populair is per land, welke landen het meest belang hechten aan hun privacy en welk land de meeste internetgebruikers telt.

Google Removal Requests

Deze eerste kaart is een overzicht van de landen waar Google het meeste aanvragen krijgt om informatie van het internet weg te halen.

Enkele opmerkelijke feiten:

  • Brazilië is het land waar Google het meest wordt gevraagd om dingen van het internet te verwijderen. De directeur van Google Brazilië vloog zelfs een tijdje de cel in omdat hij niet akkoord wou gaan met een vonnis waar videos van YouTube moesten verwijderd worden. 
  • Ook in de VS en Duitsland wordt vaak aan Google gevraagd om bepaalde zaken van het internet te verwijderen. Ook Turkije en Syrië zijn bij de koplopers.

De meest bezochte websites per land

In onderstaande kaart kan je de meest bezochte websites per land bekijken. Opvallend is dat Facebook & Google in veel landen om de koppositie strijden. Opmerkelijk is ook dat Google & Facebook afwezig zijn in Rusland en China en daar voorbij worden gestoken door Yandex en Baidu.

Klik hier voor vergrote weergave

Landen met de meeste internet gebruikers

Welke landen tellen de meeste internetgebruikers ter wereld? Uit de data blijkt dat China het meeste internetgebruikers telt. De Verenigde Staten, India & Japan volgen.

Uit de gegevens van het Oxford Internet Institute blijkt dat de internetpopulatie in Azië het snelst toeneemt. Zo tellen China, India en Japan meer internetgebruikers dan Europa en de Verenigde Staten samen. Ook in Afrika zijn er bepaalde landen waar het aantal internetgebruikers exponentieel stijgt. En in Zuid-Amerika evenaren de internetgebruikers die van de Verenigde Staten.

Klik hier voor vergrote weergave