Het is 1 april. Laat je niet beetnemen door een aprilvirus!

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Het is 1 april. Laat je niet beetnemen door een aprilvirus!

Vrienden, familie en collega’s zijn niet de enigen die je op 1 april een loer proberen te draaien. Er circuleren ook een heleboel virussen en bugs die op het eerste zicht misschien grappig lijken, maar dat eigenlijk helmaal niet zijn. Sommige zijn zelfs zo goed vermomd, dat ze al duizenden mensen in de val lokten. Hoewel de gevolgen van deze bugs allerminst lollig zijn, selecteerde Bullguard er toch vijf die je ongetwijfeld zullen doen glimlachen:

Het I Love You Virus

Het ‘I Love you’ virus verspreidde zich via e-mail. Duizenden mensen kregen een mail in de bus met als veelbelovend onderwerp ‘I Love you’. Maar waarschijnlijk heeft het vooral harten gebroken in plaats van veroverd. Er was namelijk in de verste verte geen liefdesverklaring te bespeuren... wel een vervelend virus. De hartenbreker van dienst was een bijlage in de mail. De originele worm had de bestandsnaam LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT. vbs. Alleen verspreidde hij geen liefde van zodra je hem opende, maar wel een virus dat je computer besmette. Het kopieerde zichzelf naar hartenlust en nestelde zich in verschillende folders op de harde schijf van het slachtoffer. Daar ontfutselde het wachtwoorden en stuurde die naar het e-mailadres van de hacker.

Het Stoned of Marijuana Virus

Dit virus komt recht uit het stenen tijdperk van de computer. Het dook voor het eerst op in Nieuw-Zeeland in 1988. De originele versie veroorzaakte niet echt veel schade. Het toonde alleen de boodschap “Your computer is stoned. Legalize Marijuana” (Je computer is stoned. Legaliseer marihuana) op je scherm. Minder onschuldig waren de varianten op het Stoned virus (met willekeurige namen als Donald Duck, Hawaii, Rostov, Smithsonian, StonedMutation enz.). Die brachten heel wat schade toe aan de Master Boot Record en File Allocation Table op je harde schijf.

Het Ika-tako VirusD

Dit virus werd gecreëerd door een Japanner. Het verving een heleboel bestanden op je harde schijf – van beelden tot programma’s – met foto’s van inktvissen. Helaas kon de hacker zelf niet uit de tentakels van de politie van Tokyo blijven. Het virus besmette uiteindelijk tussen de 20.000 en 50.000 computers.

Het Skulls Trojan horse

Halloweenfans smullen misschien van dit virus, maar de slachtoffers vonden het waarschijnlijk veelminder grappig. Dit virus had het gemunt op smartphones en dook voor het eerst op bij Nokia’s in 2004. De slachtoffers zagen hun schermicoontjes plots veranderen in doodskoppen en gekruiste beenderen. Hun toestellen werden ook nog eens gereduceerd tot ouderwetse telefoons, waarmee ze alleen konden bellen. Alle andere slimme functies gingen genadeloos plat. De malware verspreidde zich via Bluetooth-verbindingen en zoog de batterij letterlijk leeg, door continu naar andere prooien te zoeken met een open Bluetooth-connectie.

De Storm worm

Storm Worm speelde handig in op onze collectieve angst voor natuurgeweld. Het virus verspreidde zich voor het eerst via een e-mailbericht, met als onderwerp ‘Al 230 doden door storm die door Europa trekt’. Van zodra je de bijlage opende, dwongen een Trojan backdoor en een rootkit de pc om zich bij een botnet aan te sluiten. Dat is een leger van zombiecomputers dat kan ingezet worden om tonnen spam te versturen. Dit exemplaar infecteerde op z’n eentje tien miljoen computers.

bron: BullGuard