Hoe Apple ervoor zorgde dat dit technologiebedrijf plots 70 procent van zijn waarde kwijtraakte

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Hoe Apple ervoor zorgde dat dit technologiebedrijf plots 70 procent van zijn waarde kwijtraakte

Bron foto: Shutterstock

Misschien zegt het Britse bedrijf Imagination Technologies je weinig, maar grote kans dat er een stukje van hun technologie rond jouw pols hangt of in je binnenzak zit. Bijna tien jaar lang werkte de chipfabrikant nauw samen met Apple, maar begin april kondigde het aan dat Apple de samenwerking stopzet. Pijnlijk, want de techreus was hun grootste klant.

500 miljoen pond minder waard

Ook de beurs toonde maar weinig genade toen het nieuws bekend geraakte. De aandelen kregen een heuse klap: ze zakten met 70 procent. Ongezien voor een bedrijf van die grootte. Zo werken er maar liefst 1.700 mensen. De gestopte samenwerking zorgt ervoor dat het bedrijf in één oogopslag 500 miljoen pond minder waard is.

Bron grafiek: Investing.com

Sinds 2008 leverde het bedrijf grafische chips aan Apple. Die werden verwerkt in vooral iPhones, iPads en Apple Watches. Imagination Technologies speelde dus een belangrijke rol in het productieproces van Apple’s producten. Vorig jaar twijfelde Apple nog om het bedrijf over te kopen, maar ze besloten dat uiteindelijk niet te doen.

Gaat Apple zelf grafische chips ontwikkelen?

Apple besloot het over een andere boeg te gooien en meer inhouse te gaan werken. Daarvoor moest de techgigant wel nieuw talent aantrekken. En dat nieuw talent gingen ze zoeken bij… Imagination Technologies. Het laatste jaar maakten meer dan 25 werknemers de overstap naar Apple. Onder hen heel wat sleutelfiguren, zoals John Metcalfe. De ex-COO was 20 jaar geleden al betrokken bij Imagination Technologies.

Het lijkt er steeds meer op dat Apple zelf haar grafische chips gaat produceren. Zo deden ze ook een bod op de productie van Toshiba’s NAND-flash-chips. Imagination Technologies kijkt wel nauwlettend toe of Apple geen patentrechten schendt. Het bedrijf gelooft dat Apple onmogelijk nieuwe chips kan ontwikkelen, zonder daarbij intellectuele eigendom van Imagination Technologies te schenden.

Wat Apple ook besluit te doen, voor Imagination Technologies ziet de toekomst er sowieso niet erg rooskleurig uit. De chipfabrikant kende in het begin van dit decennium een steile opmars, maar heeft de laatste tijd heel wat tegenslagen doordat de markt minder hard groeit. Vorig jaar maakte ze hun grootste verlies ooit. Het bedrijf ging toen 61,5 miljoen pond in het rood.