Hoe creëer je een super-vacature ?

Alexander Maertens
Door Alexander Maertens Persoonlijk groeien
Hoe creëer je een super-vacature ?

Deze week willen we de ondernemers of HR-mensen een handje helpen. In de internetsector is het nooit gemakkelijk om een aantrekkelijke vacature op te stellen. Daarom gaan we je in dit artikel een aantal concrete tips geven.

Back to basics

De basis voor een sterke vacature blijft dezelfde. Er zijn namelijk een aantal elementen die er gewoon moeten in zitten. Deze zijn:

  • Benaming van de job en functie binnen het bedrijf
  • Functie-inhoud (taken, verantwoordelijkheden, …)
  • Verwachtingen van het bedrijf (doelstellingen)
  • Vereisten (kennis, vaardigheden, ervaring, diploma’s, karakter, …)
  • Wat krijgt de sollicitant? (loon, extralegale voordelen, opleidingen, doorgroeimogelijkheden, bedrijfscultuur, …)

Het geheim achter een super-vacature is dat je origineel moet zijn. Je kan de puntjes hierboven overnemen en een opsomming maken van wat er beschreven staat. Maar helaas volstaat dit tegenwoordig niet meer, zeker niet in de internetsector. Stel je bedrijf sexy voor, sollicitanten moeten verleid worden om voor jouw bedrijf te werken.

Benaming van de job 

Zorg voor een origneel kantje… Het heeft geen zin om een volledig nieuwe functie uit te vinden, want niemand zal weten wat het is en niemand zal de vacature bekijken. Maar je kan er een leuke “twist” aan geven. Zo is er een bedrijf uit gent die een .NET Developer Commando zoekt. In de vacature zelf wordt duidelijk dat ze een nieuw lid zoeken voor een soort “strike force”. Ze hebben een duidelijke missie en ze zoeken iemand die hun team kan helpen om die missie te voltooien. Of wat dacht je van ‘Online Marketeer met veel goesting’ ? Maar zorg er wel voor dat de benaming van de job duidelijk weergeeft wat de job precies inhoudt. En, hou het vooral simpel! Duur klinkende functietitels staan chic maar in een vacature moet het vooral de aandacht trekken.

Functie-inhoud 

Vroeger was het de mode om elk detail in de vacature op te nemen. Welke plaats krijgt de nieuwe medewerker binnen het bedrijf, wat moet je kunnen, wat kan je verwachten, wat zijn de arbeidsvoorwaarden, wat zijn de bevoegdheden en ga zo maar door. Dat is niet meer nodig. Verzamel de essentiële voorwaarden om kwalitatieve kandidaten te verzamelen en houd de rest voor sollicitatiegesprekken. Een sollicitant die via het internet zoekt, wil snel een goede vacature vinden. Als die sollicitant een vacature ziet met een ellenlange lijst met voorwaarden, die dan nog eens uitgebreid uitgeschreven zijn, zal die snel op “vorige pagina” klikken. Zorg ervoor dat het duidelijk is welke basiscompetenties de sollicitant moet beheersen en wat er van hem/haar wordt verwacht. Laat de rest voorlopig achterwege.

Ga ook na wat je echt noodzakelijk vindt en voor welke vaardigheden je eventueel een opleiding kan voorzien.

Verwachtingen van het bedrijf 

Maak duidelijk wat de missie en de visie van het bedrijf is. Je hoeft het niet in detail uit te schrijven maar maak gewoon duidelijk waar je voor staat. Zo weet de sollicitant onmiddellijk of hij/zij zich kan vinden in de filosofie van jouw bedrijf.

Vereisten 

Dit overlapt ietwat met “functie-inhoud”, maar het kan geen kwaad om nog eens te benadrukken wat je essentieel en wat je optioneel vindt. De arbeidsmarkt in de internetsector is schaars, dat weten we allemaal. Dus zorg ervoor dat je talent in huis haalt, niet enkel ervaren medewerkers. Bepaal wat ze zeker moeten kennen en kunnen en waar het bedrijf zelf of externe opleidingen verder kunnen in helpen. Een medewerker die zichzelf voelt groeien door opleidingen die voorzien worden door het bedrijf, is een trouwe medewerker.

Wat krijgt de sollicitant 

Een kind reageert op snoepjes, een paard reageert op wortels en een sollicitant reageert op beloningen. Een sollicitant die goed weet wat hij waard is, moet ‘geteased’ worden door snoepjes. Het heeft geen zin om te vermelden hoeveel hij/zij zal verdienen, maar je moet laten zien dat het bedrijf bereid is om elke medewerker correct te verlonen. Maak je gebruik van extralegale voordelen in het bedrijf? Vermeld dat dan. Geef je extra bonussen bij bepaalde deadlines? Vermeld dat dan. Laat sollicitanten zien dat het bedrijf zijn pijlen niet enkel richt op pure winst, maar op teamwork, correcte behandeling en terechte beloningen. Als je die filosofie doortrekt naar alle medewerkers, ook de huidige, ga je veel meer gedaan krijgen van hen.

Ook opleidingen is aantrekkelijk onderdeel van een verloning. Zeker in een sterk evoluerende internet markt vinden veel werknemers het belangrijk dat men kan groeien door middel van interne en externe opleidingen.

Sidenotes 

Er zijn nog enkele zaken die we willen benadrukken:

  • Stel de vacature op in de stijl van jouw ideale medewerker. Zoek je een losse, joviale en zelfstandige medewerker? Zorg er dan voor dat je vacature niet de stijf overkomt. Zoek je een zakelijke, professionele medewerker? Stel je vacature dan ook zakelijk en ‘to the point’ op.
  • Be different: de economie herstelt zich, veel webbedrijven zoeken nieuwe medewerkers, veel “andere bedrijven” zoeken internet minded medewerkers voor hun online activiteiten, internet profielen liggen goed in de markt. Zet je vacature pas online wanneer je ervan overtuigd bent dat ze zal opvallen.
  • Call to action: doorheen heel je vacature moet je elementen opnemen die ervoor zorgen dat een kandidaat-sollicitant niet anders kan dan effectief zijn/haar vacature door te sturen.

Ben je niet zeker hoe je het moet aanpakken of wil je graag wat feedback? Bloovi kan je zeker helpen. Neem contact op met ons en we zorgen ervoor dat jouw vacature internet-klaar is!

Veel succes!