Hoe hou je werk en privé gescheiden in 2016?

Romano Groenewoud
Door Romano Groenewoud Persoonlijk groeien
Hoe hou je werk en privé gescheiden in 2016?

Als flexwerker zelf je dag indelen, zelf bepalen wanneer je begint en wanneer je werkdag erop zit? Dat is steeds meer de orde van de dag. Die nieuwe manier van werken heeft heel wat voordelen, maar ook zijn nadelen. Want hoe scheid je het nieuwe werken van je privéleven? Als je niet uitkijkt ben je 24 uur per dag met je werk bezig en komt de o-zo broodnodige ontspanning in het geding.

Wat houdt het nieuwe werken in?

Het nieuwe werken ook wel afgekort als HNW, maakt het mogelijk om van thuis uit te werken en zo op een flexibele manier met de werkuren om te springen. Heb je schoolgaande kinderen? Dan is deze manier van werken een ideale oplossing.

Je brengt de kinderen gewoon naar school, en ze kunnen tijdens de middag  gewoon thuis eten. Dat scheelt niet alleen een berg geld, het is ook nog eens gezellig en goed voor de relatie met je kind. Het huishouden hoeft niet meer tot ’s avonds te blijven liggen, je kunt af en toe tussendoor het nodige doen.

De valkuil van het nieuwe werken

Veel mensen vinden die vrijheid een enorme plus. Let wel: het is ook een valkuil waarin je heel makkelijk belandt. Alvorens je het weet, zit jij ’s avonds nog achter je computer je mail te checken. En wanneer dat belangrijke berichtje toch nog binnengekomen is, dan beantwoord je het natuurlijk ook nog even snel. Want met HNW ben je immers 24 uur per dag bereikbaar. Maar dat zegt niet dat je ook al die tijd met je werk bezig moet zijn. Je hebt naast je werk nog een privéleven.

valkuilen van het nieuwe werken

Tips om goed met HNW om te gaan

Voorkom dat je geen tijd meer hebt voor jezelf: houd werk en privé gescheiden. Alleen is de vraag: hoe doe je dat precies? 

  • Maak eerst en vooral afspraken met je werkgevers wanneer je al dan niet bereikbaar bent. Laat je niet verleiden om op onmogelijke tijden je mail nog te checken en te beantwoorden. Is het normaal dat e-mails ’s avonds nog verstuurd worden? Is dat geen kuddediergedrag?
  • Check je ’s avonds of in het weekend toch je mail? Trek daar dan een vast moment voor uit, bijvoorbeeld een half uur. En houd je daar dan ook aan.
  • Goed voorbereid op vakantie gaan is heel belangrijk, dat voorkomt veel miscommunicatie. Stel je opdrachtgevers op de hoogte van je afwezigheid, regel desnoods vervanging voor de belangrijkste zaken. En één ding wat je zeker niet mag vergeten, is om je voicemail goed en duidelijk in te spreken. Anders heb je tijdens je vakantie nog geen rust. 
  • Heb je een vrije dag, zorg dan dat je werktelefoon uitstaat. Alleen voor een echt noodgeval ben je via je privénummer voor collega’s bereikbaar.
  • Neem tussendoor je koffiepauzes en lunchpauze zoals je die op kantoor ook zou nemen. En besef dat deze rusttijd helemaal geen verloren tijd is.

HNW als flexwerker

Natuurlijk ben je met het nieuwe werken niet verplicht om thuis te werken, je kunt ook gewoon naar kantoor komen. Er is echter wel het een en ander veranderd: het klassieke kantoor is er niet meer. Die verandering heeft vooral te maken met de inrichting. Zo zijn er maar 800 werkplekken voor 1100 werknemers  - zowel intern als extern. De nieuwe inrichting van een kantoorpand is gebaseerd op plaats- en tijdonafhankelijk werken.

De kenmerken van dit nieuwe werken zijn:

  • Flexibele werktijden
  • Flexibele & activiteiten gerelateerde werkplekken
  • Nieuwe communicatiemogelijkheden en IT-omgeving
  • Meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid

De digitale nomade

Plaats onafhankelijk werken steekt steeds meer de kop op, dat kan voor een baas zijn, maar net zo goed als zelfstandig ondernemer. Steeds meer mensen gaan als freelancer aan de slag. Het voordeel daarvan is dat je zelfs niet land gebonden bent, want of je nu vanuit Nederland bijvoorbeeld teksten schrijft of vanuit elders ter wereld dat maakt eigenlijk helemaal niet uit, de digitale snelweg doet zijn werk toch wel.

Toch zijn de werkzaamheden die deze digitale nomaden uitvoeren nog niet zo uitgebreid. Het blijft toch nog hangen in een beperkte categorie. Echter groeit het aantal digitale nomaden aan een razendsnel tempo.

Wat denk jij van deze stijl van werken? Aantrekkelijk? Of niets voor jou?