Zo verwijder je gênante zoekresultaten uit Google

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Zo verwijder je gênante zoekresultaten uit Google

Sinds kort is Google begonnen met het wissen van zoekresultaten uit haar zoekmachine. Maar hoe doe je dat concreet? Met de website forget.me kan je versneld en makkelijk ongewenste zoekresultaten verwijderen.

Enkel in Europa

In mei besliste het Europees Hof van Justitie dat Google verplicht kan worden om links naar websites met gevoelige persoonsgegevens permanent uit de zoekresultaten te verwijderen. Google kreeg sinds de bekendmaking van dit besluit al duizenden aanvragen.

Let wel: zoekresultaten zullen enkel worden verwijderd in Europese landen. Als je surft op buitenlandse Google zoekmachines zoals google.us, blijven alle zoekresultaten zichtbaar. Deze kan je ook niet verwijderen.

Hoe begin je eraan?

Forget.me is een website die het erg makkelijk maakt om bepaalde zoekresultaten te verwijderen. De site optimaliseert jouw aanvraag en houd je continue op de hoogte van de status van je aanvraag.

Een zoekresultaat verwijderen is erg simpel en gebeurt in slechts enkele stappen: 

  • Aanmelden bij Forget.me 
  • Een removal request aanvragen 
  • Verduidelijken waarom je het zoekresultaat wil verwijderen

Eens je aangemeld bent, dien je een 'removal request' aan te vragen voor bepaalde zoektermen die je liever niet op Google wil. Standaard staan alle zoekresultaten die jouw naam bevatten opgelijst. Daar kan je makkelijk aanvinken welke je precies wil verwijderen. Los van de voorgestelde links, kan je zelf ook specifieke links invoeren die je wil verwijderen.

Tenslotte moet je aan Google uitleggen waarom je een zoekresultaat wil wissen. Google behandelt elk geval apart en maakt naar eigen zeggen 'een afweging tussen het recht op informatie en het recht op privacy'.

Tenslotte kan je ervoor kiezen om de removal request door het Forget.me-team naar Google te laten sturen, of kan je ervoor kiezen om dat zelf te doen. De dienst zal je permanent op de hoogte houden van de status van je aanvraag. Momenteel is forget.me volledig gratis.