Hoe kies je het perfecte bedrijf van jouw keuze?

Lodi Planting
Door Lodi Planting Persoonlijk groeien
Hoe kies je het perfecte bedrijf van jouw keuze?

Voordat je perfecte kunt solliciteren zul je de bedrijven moeten afstemmen met jouw Personal Brand. Het bedrijf van je keuze moet immers bij je Personal Brand passen. Maar hoe vind je die bedrijven waarvoor jij zou willen werken?

In het wilde weg solliciteren omdat je zo graag een baan wilt is zoals inkopen doen terwijl je honger hebt. Alles lijkt dan aantrekkelijker en lekkerder, maar de realiteit is anders. Helaas kom je daar pas achter als je tijd, moeite en vaak ook geld in je sollicitatie hebt gestopt. Dat is zonde zowel voor jezelf als voor de persoon die je hebt ontmoet. Dit moet en kan dus efficiënter.

Perfect solliciteren bij het bedrijf van jouw keuze

In feite kun je pas tot  een perfecte sollicitatie komen als je weet dat je voor minstens 80% matcht met het bedrijf waarvoor je solliciteert. Vooral de cultuur van het bedrijf is hierbij erg belangrijk en niet te onderschatten.

“Vervolgens moet jij je verdiepen in de bedrijven waarvoor je zou willen gaan werken. Houdt hierbij rekening met de cultuur, de arbeidsvoorwaarden en alle andere aspecten die voor jou belangrijk zijn. Het heeft immers geen zin om te solliciteren bij bedrijven waar men jouw Personal Brand niet kunnen waarderen.“

Om hierin te slagen zijn er meerdere opties en technieken die allen met een longlist van geïdentificeerde bedrijven beginnen.

Maak een longlist van bedrijven waarvoor je zou willen werken

In eerste plaats heeft iedereen wel een idee van bedrijven waarvoor je zou willen werken. Maak een opsomming van deze bedrijven. Deze lijst mag oneindig lang zijn en moet uit minstens 20 bedrijven bestaan afhankelijk van je expertise. Kun je geen 20 bedrijven opsommen? Geen nood. Er bestaan tal van ‘lijstjes’ en ‘awards’ die je helpen bedrijven leren te kennen. Een voorbeeld hiervan is de verkiezing van Top Employers 2013.

Hoe maak je jouw longlist kleiner?

Het is weinig raadzaam om alle bedrijven een meteen (persoonlijke) motivatiebrief te sturen. Moest je worden uitgenodigd  voor een kennismakingsgesprek dan, krijg je steevast dezelfde antwoorden tij. Heineken heeft met hun nieuwste aanwerving laten zien dat het zo niet meer werkt.

Dus wat kun je wel doen? Hoe krijg je jouw longlist kleiner en bepaal je of een bedrijf echt bij je past?

Ga naar het bedrijf en praat daar met mensen

Een manier die ik altijd zelf heb toegepast is naar het bedrijf gaan waar ik wilde gaan solliciteren en naar binnen stappen. Ik lette dan op een aantal dingen.

Zo vond ik het belangrijk hoe de receptioniste (bij grote bedrijven) reageerde op mijn spontane komst. Kon er een glimlach af of niet?

Verder lette ik ook op hoe de mensen binnen dat bedrijf waren gekleed. Ik heb thuis een kostuum hangen, maar als ik dat alle dagen moet dragen heb ik het gevoel dat ik op de beurs werk. Waarom dragen ze daar eigenlijk kostuums? 

Tot slot probeerde ik ook een aantal mensen aan te spreken die ik in de lobby (bij grote bedrijven) tegenkwam en stelde hun een aantal vragen die verband hielden met het bedrijf, de manier waarop er werd gewerkt, hoe de leidinggevende leiding gaven, etc. Hier kun je voldoende in variëren afhankelijk van de functie die je op het oog hebt.

CompanyMatch

Sinds kort bestaat er echter ook een online tool die de cultuur van bedrijven inzichtelijk maakt, zodat jij kunt zien of je past bij het geïdentificeerde bedrijf. De tool heet CompanyMatch en zij erkennen 8 merktyperingen. Deze typeringen zijn: helpend, vrolijk, perfectionistisch, roemrijk, ondersteunend, rebels, leidend en avontuurlijk. Daarnaast kent elke organisatie ook een dominante cultuur. CompanyMatch onderscheidt daarbij 4 culturen: de familiecultuur, de adhocratie, de hiërarchie en de marktcultuur. Aan de hand van jouw persoonlijke voorkeuren kun jij je dus zelf matchen met jouw ideale werkgever. CompanyMatch bestaat er trouwens ook voor bedrijven.

Welke tips heb jij gebruikt voor het vinden van jouw perfecte baan? Hoe heb jij een selectie gemaakt in de bedrijven waarvoor je wilde werken? Alle tips en tricks zijn welkom!