Hoe mijn business ten onder ging door een plotse beslissing van Instagram

Kristof Van Brussel
Door Kristof Van Brussel Innoveren
Hoe mijn business ten onder ging door een plotse beslissing van Instagram

Big data is de basisgrondstof voor de meest handige en creatieve applicaties. De sociale netwerken zitten op een berg van ongeëxploreerde informatie en stellen die data ter beschikking aan developers via een API (Application Program Interface). Op die manier kunnen nieuwe en innoverende applicaties het levenslicht zien. Maar aan deze APIs zijn regels verbonden en al te vaak veranderen de sociale media netwerken deze regels tijdens de rit. De gevolgen: applicaties worden plots onbruikbaar of worden verboden. Bedrijfjes en startups die een business proberen te bouwen met behulp van de services van die sociale media zijn telkens weer de dupe.

Developers de dupe van plotse API beslissingen

Misschien wel de bekendste API lockdown is die van Twitter in 2013. Instagram dropte het recentste API bommetje in november van 2015. Het kondigde een verbod af op de zogenaamde “feed reading” apps. De ware reden voor de Instagram move is de nieuwe cash cow van het sociale medium: de Instagram Ads. Alternatieve Instagram applicaties kunnen/konden deze advertenties er probleemloos uitfilteren. Met andere woorden de API en de ontwikkelaars moeten wijken voor het nieuwe business model van Instagram.

Langzaam maar zeker wordt nu pas de collateral damage van de beslissing van IG duidelijk. Mijn lookbook publicatieplatform Qrtd [curated] is één van de vele slachtoffers. We hebben al een aantal applicaties uit de appstore gehaald en in juni 2016 zal het game-over zijn voor onze meest succesvolle releases. De timing is heel pijnlijk want onze startup had eindelijk zijn niche gevonden en er stonden een aantal lucratieve contracten met grote namen uit de fashion industry op stapel.

Hoe moet je als startup op deze voldongen feiten reageren?

Ons antwoord is de #instanovation video. In het eerste deel leg ik onze curated publishing-filosofie uit, en toon ik de mooie Qrtd apps die daarvan het product zijn. In het tweede deel richt ik me tot het Instagram team en voer ik een pleidooi om naast het advertentie businessmodel ook een publishing model te overwegen.

Is het dom om een business te baseren op een Social Media API?

Het blijft een dilemma. Ik had de MVP van mijn curatie platform nooit kunnen aantonen zonder de waardevolle visuele content van Instagram. Zorgen voor eigen content zou helemaal naïef geweest zijn. Voor hetzelfde geld blijft de API waarvan je gebruik maakt lange tijd stabiel en is er weldegelijk groeimarge mogelijk, maar het blijft een gok.

Misschien hadden we sneller moeten groeien als startup?

Ook op deze vraag is het antwoord negatief. Dit bewijst het verhaal van de “Being” app van de Amerikaanse developer Adam Mashaal. Being was een voyeur app waarmee je de Instagram feeds van celebraties kon bekijken. In de 7 dagen van z’n bestaan werd de app gefeatured door Apple en 50K maal gedownload. De applicatie is in de US momenteel het bekendste slachtoffer van de Instagram API bom. Being founder Adam Mashaal heeft me ondertussen persoonlijk gefeliciteerd met mijn video en de manier waarop Qrtd de problematiek aankaart (toch wel een leuke opsteker :-).

What’s next?

De expertise die Qrtd vergaarde op vlak van Instagram en het automatiseren van curaties is zeker geen verloren knowhow. Curatie is de key om orde in de data-chaos te brengen en zal een vooraanstaande rol in toekomstige publishing modellen blijven vervullen. Het Qrtd project heeft mijn inzichten hierover enkel versterkt maar nu is het even tijd om te bezinnen en heroriënteren. Het is trouwens mijn overtuiging dat Instagram vroeg of laat het feed reading verbod zal laten vallen.

5 redenen waarom Instagram zelf haar feed reading verbod in de toekomst zal opheffen

  1. Mensen zijn altijd bereid te vinden om voor een advertentie-vrije experience te betalen.
  2. Voor brands is er een grote markt voor gecustomizeerde ad-free experiences. Zo ontloopt IG heel wat business inkomsten.
  3. Het gebruiksgemak wordt bedreigd als IG steeds nieuwe features in haar applicatie blijft proppen. Daarom zal IG vroeg of laat moeten diversifiëren met niche apps die zich op specifieke taken en doelgroepen zullen richten.
  4. Het follower en het hashtag concept heeft zijn limieten. Voor sommige gebeurtenissen of thema’s is focus nodig. Event coverage is de grote ontbrekende schakel van Instagram. Dat toonden we aan met aan met onze the Fashion Week Observer runway app. Event coverage zal de weg openen naar een nieuw type real-time magazines. De aangekondigde algoritme wijziging van Instagram die de beelden niet langer chronologisch zal tonen moet dan ook in die context gezien worden.
  5. In C is Instagram een image library. De historische en sociologische waarde van deze beelden zal Instagram dwingen om de content ook via andere kanalen en media te verspreiden. Licensing agreements zullen hierin een belangrijke rol spelen.