Hoe ook de landbouw een digitale transformatie ondergaat via next generation farming:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Hoe ook de landbouw een digitale transformatie ondergaat via next generation farming:

Atos, een Frans IT-bedrijf met vestigingen over de hele wereld, gaat satellietbeelden beschikbaar maken voor boeren om ze te helpen om efficiënter te kunnen werken. Atos doet hiervoor een beroep op de start-up TerraNIS om boeren te kunnen voorzien met de juiste inzichten over hun gewassen en grond. In het jargon wordt de trend next generation farming genoemd. Dit is wat je ervan moet weten: 

Efficiënter werken op basis van data

Het belang van nauwkeurige informatie en data neemt in alle sectoren toe. Steeds meer merken analyseren zich te pletter om de behoeften van consumenten te kunnen voorspellen. Ook in de landbouwsector speelt data een steeds grotere rol en het IT-bedrijf Atos speelt daar op in door de lancering van Atos Codex - data die boeren kunnen gebruiken om efficiënter te gaan werken. Zo maakt de technologie het bijvoorbeeld mogelijk om op relatief eenvoudige wijze de juiste hoeveelheid kunstmest te gebruiken op de juiste locaties, op het juiste moment. Het proces verloopt hierdoor een pak sneller en een landbouwer kan veel doelgerichter werken.

Volgens het IT-bedrijf kunnen boeren nu grondstoffen efficiënter beheren en kunnen de kosten daardoor met ongeveer 15% gedrukt worden. Daarnaast zal de kwaliteit van de gewassen ook toenemen, met een betere oogst tot gevolg. Ook zullen landbouwers een groter inzicht krijgen door uit de data te leren waardoor ze hun kennis uitbreiden. 

Data via sattelietbeelden 

“Dankzij onze nieuwe tools zijn we in staat landbouwers te helpen hun werkwijze te verfijnen en zich aan te passen aan verschillende voorwaarden, of ze nu van economische, wettelijke, sociale of milieutechnische aard zijn. Samen met TerraNis combineren we geavanceerde imaging met de mogelijkheden van Atos Codex,” zegt Philippe Miltin, Global SVP Manufacturing en Retail van Atos. "Via deze technologie is een landbouwer in staat om veel flexibeler te werken. Het is de eerste keer dat zoiets gedaan wordt voor de landbouwsector, waarbij data via satellietbeelden waardevolle informatie rechtstreeks aan landbouwers wordt verschaft,” zegt Dominique Grelet, hoofd van Atos Codex.

Om de technologie uit te voeren, maakt Atos Codex gebruik van de laatste generatie Sentinel-2 Earth-satellieten. Die satellieten worden ontwikkeld door ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie, en maken gebruik van bijna infrarood licht met een resolutie van 10 tot 60 meter. De reikwijdte bedraagt 290 kilometer en observaties kunnen om de vijf dagen plaatsvinden, perfect voor het beheren van een veld. De Sentinel-2-Earth-satelliet observeert vandaag al ongeveer 100.000 hectare met gewassen, inclusief 6.000 velden met graan, bonen, groenten en maïs. De satelliet geeft ook informatie vrij over de bloei van gewassen. Dankzij deze techniek kunnen landbouwers tijdig diagnoses uitvoeren en hun werkwijze perfectioneren.

Het is een van de eerste stappen om data-analyse te implementeren in de landbouwsector. Dankzij het gebruik van satellieten worden landbouwers geholpen om hun werk efficiënter en effectiever uit te voeren. Naast de landbouwsector is er ook een positief effect voor de eindconsument. Aangezien dankzij de technologie de groenten van betere kwaliteit zullen zijn. Iets om te koesteren dus.