Hoe Steve Jobs een pen zou verkocht hebben

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Hoe Steve Jobs een pen zou verkocht hebben

„Als je aan Steve Jobs zou vragen om een balpen te verkopen. Hoe zou hij het dan aanpakken?” vroeg iemand op Quora. Wel.. waarschijnlijk zo:

Apple Special Event in Cupertino op 29 augustus 2014:

(Steve Jobs komt op het podium, het publiek applaudisseert)

Steve Jobs: Bedankt om te komen. Het is fantastisch om jullie allemaal te zien. 

Jobs: Een paar aankondigingen. We hebben meer dan 500 miljoen iPhone verkocht. Een half miljard iPhones. Dat is een heel pak (lacht).

Sinds vorige week zijn we het meest waardevolle bedrijf ter wereld. We hebben Google, Exxon-Mobil & Wal-Mart voorbijgestoken.

Al deze bedrijven hebben een complex businessmodel en verdienen geld op een ingewikkelde manier - door ads te verkopen, door naar olie te boren of door de distributie van levensmiddelen.

Wij pakken het simpel aan. We willen producten creëren die iets fantastisch doen. Het is fantastisch om producten te verkopen die mensen écht willen hebben. (Applaus). 

Jobs: Vandaag hebben we echt iets speciaals voor jullie. Het is een van de beste dingen die we ooit hebben gemaakt.

Met de iPod hebben we muziek naar jouw broekzak gebracht. Met de iPhone hebben we hetzelfde gedaan met het internet.

Vandaag, gaan we wat in jouw hoofd leeft, naar je broekzak brengen.

Dus, hoe kunnen we jouw gedachten verzamelen?

Jobs: Sommige van onze concurrenten denken dat je een stylus moet gebruiken op je smartphone. Wie wil dat nu? (Gelach)

Je wil geen stylus gebruiken op de iPhone omdat dat gewoon niet klopt. Niemand wil met plastiek op glas tekenen.

Ik vind het fantastisch om papier te voelen. Het heeft iets magisch om met een pen op papier te schrijven.

Vandaag gaat Apple de Pen heruitvinden. We noemen het: de iPen. Dit is hoe het eruit ziet:

Jobs: Is het niet mooi? (Luid gejuich) Het is prachtig. Het is het beste accessoire dat je ooit hebt gezien. Het is het mooiste dat ooit op je bureau lag. De iPen is beschikbaar in één kleur: wit.

Als je de pen vastneemt voel je dat dit niet zomaar een pen is. Het ligt perfect in je hand en heeft nét dat juiste gewicht. Jony & zijn team hebben het perfect gedaan.

De iPen schrijft geweldig. Je kan ervan uitgaan dat we deze uitvinding maximaal hebben gepatenteerd. (glimlacht). Dankzij Silkflow inkt kan je erg makkelijk notities maken. Het is alsof je in een wolk schrijft, je noteert je gedachten razendsnel.

Jobs: In de iPen zit een micro gyroscoop - dezelfde die we in de iPhone gebruiken - dit laat ons toe om enkele coole dingen te doen.

Als je schrijft stuurt de Pen wat je schrijft door naar de iPhone. Het is ongelofelijk - nu heb je 2 kopieën van wat je schrijft. Een in je notitieboekje dat je met je meedraagt én een op je iPhone zodat je online altijd toegang hebt.

Als ik aan iets briljant denk, neem ik snel mijn notitieboekje met de iPen en ik begin te schrijven. Het voelt zo natuurlijk om te schrijven op papier.

Zo zien je notities eruit op je iPhone:

Jobs: Ik kan al mijn notities bekijken van gisteren, vorige week of van vorig jaar. Met iCloud hoef ik me ook geen zorgen te maken om een van mijn ideeën te verliezen.

Veel creatievelingen die ik ken noteren alles in hun notitieboekjes, maar verliezen ze of kijken er amper nog naar. Zonde!

Jouw gedachten zouden de wereld kunnen veranderen. 

Jobs: Waarom maakt een computerbedrijf een pen? Apple is meer dan een computerbedrijf. We maken persoonlijke mobiele apparaten.

De iPen zal de manier waarop jij werkt veranderen. Het ondersteunt je creativiteit en je zorgt ervoor dat je niets vergeet.

Ik gebruik de iPen elke dag. Elke keer ik het gebruik, krijg ik een glimlach op mijn gezicht.

Jobs: Hoeveel kost het?

Er zijn twee concurrenten die hetzelfde doen:
$ 299 - LiveScribe Sky Wifi - 8 gb
$ 150 - Equil Jot - 2 gb

De iPen is beschikbaar voor $129. Het is de beste pen die je ooit hebt gebruikt. Het verbindt automatisch met je iPhone, waardoor je nooit zonder opslag zit.

$129 - iPen - 100 gb storage iCloud

Je kan de iPen vanaf vandaag kopen in Apple Stores en online. (applaus)

Jobs: Oh, Nog een ding… (publiek juicht)

We werkten samen met een fantastisch bedrijf Moleskine om jou een speciale Apple Edition notebook te kunnen aanbieden. Ze maken de beste notitieboekjes in de wereld.

Jobs: Het beste papier voor de beste pen. Er zit een notitieboekje bij elke iPen.

Bedankt (Luid Applaus)

(Steve verlaat het podium en het event is voorbij)