Voor wie het zou gemist hebben, Groupon heeft donderdag (3 nov) zijn beursgang met goede resultaten ingezet.

Cijfers

  • Donderdag 3 november: 35.000.000.000 aandelen aan 20$ per stuk
  • Vrijdag 4 november: hoogtepunt van 31.14$, afgesloten op 28$ (40% hoger dan de introductieprijs)

Terechte waardering?

Uit de cijfers blijkt dat Groupon nog nooit winst heeft kunnen maken en de geruchten doen de ronde dat ze in de nabije toekomst met enkele financiële uitdagingen zullen te kampen hebben. De beleggers bepaalden echter dat Groupon 19.9 miljard dollar waard is. (feitje: Groupon weigerde in 2010 een bod van Google voor 6 miljard dollar)

Eén van de redenen van dit succes is het feit dat er slechts 5% van het totale aantal aandelen te koop is. Wie dus echt aandelen wilde hebben, betaalde al snel een hogere prijs. Uit de berekeningen bleek trouwens ook dat een deel aandelen al meerdere keren van eigenaars wisselde.

Waarom 5% van de totale aandelen?

Naar eigen zeggen willen de oprichters geen macht afstaan. Ze hebben ervoor gezorgd dat ze met zijn drieën 58% van de stemmen in handen hebben en een derde van de totale aandelen. Daarbij komt dat Groupon (voorlopig) die 700 miljoen dollar (opbrengst beursgang) eigenlijk niet echt nodig heeft.

Internetbedrijven stappen wel vaker richting beurs zonder dat ze het verse kapitaal écht nodig hebben. Dit kan zijn om gemakkelijker aandelen te kunnen bieden aan de medewerkers.

De komende weken zullen we ongetwijfeld meer nieuws hebben!

-- --

Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar redactie@bloovi.be en we nemen het op in ons Sectornieuws?

Je kan je nieuws ook tweeten met #bloovi