De Japanse autogigant Honda staat al jaren bekend om de toepassing van innovatieve digitale systemen en toepassingen in nieuwe voertuigen. Ook online kiest Honda voor een unieke aanpak, zoals de nieuwe campagne waarbij Honda reageert op Tweets van klanten door een persoonlijke video te koppelen aan het bericht met de hashtag #wantnewcar. Hoewel wagens die rijden op zonne-energie en zelfrijdenden auto's nog ver weg lijken te zijn, gaan de ontwikkelingen echter in volle gang door. Dit blijkt uit het feit dat Honda haar nieuwe modellen zoals de CRV (hier te bekijken) tegenwoordig van steeds geavanceerdere digitale technologieën voorziet om het comfort en de veiligheid van de gebruiker te vergroten. We hebben een aantal opmerkelijke safety-features op een rijtje gezet.

Botsingswaarschuwingssysteem

CMBS, wat staat voor Collision Mitigation Braking System, is een techniek die meerdere functies heeft. Zo laat het de bestuurder weten wanneer er te dicht op een voorganger gereden wordt. Door middel van een radar die is geïntegreerd in de grille (als onderdeel van de radiogestuurde cruisecontrol) wordt de afstand tot voorganger gemeten en het geeft de bestuurder een waarschuwing wanneer er ingegrepen dient te worden.

De waarschuwing wordt gegeven door middel van een geluidssignaal en een melding op het informatiedisplay. Daarnaast kan dit systeem zelfstandig inschatten wanneer er een noodstop gemaakt moet worden en het spant automatische de gordels aan in geval van dreigende calamiteiten. Slim, handig en veilig.

Emergency Stop Signal (ESS)

Dit elektronische systeem laat d.m.v. flikkerende waarschuwingslichten aan achterop komende bestuurders weten wanneer u hard moet remmen. Hierdoor neemt de kans op een kop-staartbotsing aanzienlijk af.

E-Call

Deze techniek, welke nog in de kinderschoenen staat, zorgt ervoor dat er zelfstandig hulpdiensten ingeschakeld worden wanneer er zich een incident op de weg voordoet. Als de auto bij een ongeval betrokken is, dan stuurt de black-box in het voertuig de GPS-coördinaten direct door naar het meldcentrum van de dichtstbijzijnde hulpdiensten. De meldingen worden verstuurd in een gestandaardiseerd Europees format, zodat het ook buiten de landsgrenzen werkt.  Mogelijk zal iedere nieuwe Honda car in de nabije toekomst ook uitgerust worden met dit systeem.

Honda is met deze geavanceerde technieken sterk geëvolueerd op het vlak van digital safety management. Dit sluit goed aan bij de groeiende behoefte aan auto's die naast comfort en een laag brandstofverbruik ook beschikken over een geoptimaliseerd veiligheidssysteem. Wie weet welke spannende features er in de toekomst nog zullen volgen.