HTC One M8: hoe goed is de beste smartphone ter wereld écht?

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
HTC One M8: hoe goed is de beste smartphone ter wereld écht?

Enkele maanden terug kreeg ik de HTC One M8 in de handen gestopt op het launch event in Amsterdam. Ondanks het feit dat de HTC One al eerder prijzen wegkaapte van de beste smartphone ter wereld, heeft het Taiwanese bedrijf het niet makkelijk om op te tornen tegen Samsung & Apple. Met de M8 wil HTC haar plaats naast de twee groten verzekeren. Of HTC daarin geslaagd is? Mijn bevindingen:

HTC wil de beste zijn

Tijdens het event in Amsterdam toonde HTC haar ambitie door haar voorgaande tagline ‚quietly brilliant’ te laten vallen. HTC wil niet meer ‚quietly’ zijn, het wil aan iedereen bewijzen dat het een plaats heeft naast Samsung & Apple. De missie is simpel: HTC wil de beste zijn.

Vorig jaar won de HTC M7 de prijs van de beste smartphone ter wereld op het Mobile World Congress in Barcelona. Dit jaar wil HTC voort gaan op dat zelfde elan. Of de M8 de verwachtingen inlost lees je hieronder: 

Design

Als je de HTC One M8 voor het eerst in je hand neemt valt meteen op hoe knap het toestel gemaakt is. De M8 is 9,35 millimeter dik en heeft afgeronde hoeken zodat het toestel perfect in de hand ligt.

Opvallend is dat de M8 geen fysieke thuisknop meer heeft en dat alles gebeurt via het aanraakscherm. Daarnaast bestaat het toestel nu uit 90% metaal, en zit de aluminium behuizing rond de smartphone in plaats van enkel aan de achterkant zoals bij de M7.

Het toestel is misschien nét een tikkeltje te zwaar. Ook het 5 inch scherm oogt best groot als je dat niet gewoon bent. (NVDR: Intussen heeft HTC ook een HTC One Mini gelanceerd. Die een stuk lichter en compacter is dan de M8.)

Als je de M8 van dichtbij bekijkt valt op hoeveel oog voor detail er is besteed. De geborstelde aluminium achterkant oogt erg mooi en voelt fantastisch aan. Om tot dat resultaat te komen heeft HTC veel geduld moeten uitoefenen. Dat vertelde Irina Kozlovskaya, HTC’s lead industrial designer, op het lanceringsevent in Amsterdam: 

„To make the HTC ONE M8 feel just right, we adjusted the layers of coating until it felt perfect. By using feedback from our customers we discovered that 8 layers of coating made the phone feel perfect. Not 10 or 7. This shows how much we care about details.”

Sense 6.0

HTC heeft een eigen softwareschil ontwikkeld rond Android KitKat: Sense 6.0. Hiermee heb je het gevoel dat de hard- en software naadloos in elkaar overgaan. Het sobere en strakke design van de smartphone weerspiegelt in de software.

Daarnaast heeft HTC ook enkele Motion functies in de M8 gestopt. Zo kan je de telefoon opnemen door over de cover te swipen. Of het scherm aanzetten door met drie vingers het scherm aan te raken.

Naast het design & Sense 6.0 zijn er nog enkele dingen die de smartphone onderscheiden van de rest. Een overzicht van de voor mij meest geslaagde eigenschappen van de M8:

Blinkfeed

Blinkfeed is daar een voorbeeld van. Met Blinkfeed kan je een content-stream samenstellen op de manier die jij wil. Zo is het mogelijk om meer dan 10.000 bronnen aan Blinkfeed toe te voegen. En kan je de nieuwste gegevens uit deze bronnen raadplegen vanaf het startscherm van de M8. 

Hierdoor hoef je eigenlijk de Facebook, Twitter & Instagram-apps zelden te openen. In een oogopslag kan je immers de laatste berichten ontvangen via Blinkfeed. Het is even wennen, maar deze feature is erg handig. Naarmate je de M8 meer gebruikt, hoe meer je Blinkfeed gaat appreciëren, na een tijdje zal je zelfs niet meer zonder kunnen. 

Hoe Blinkfeed precies werkt zie je hieronder:

Extreme Power Saving

Een andere geweldige eigenschap die HTC heeft gecreëerd is extreme power saving. Een noodoplossing indien je absoluut wil voorkomen dat de accu van je gsm het begeeft. Tijdens het testen van de telefoon heb ik een aantal keer gebruik gemaakt van deze eigenschap. Erg handig als je geen lader bij hebt en toch bereikbaar wil zijn!

Als je de Extreme Power Saving-modus aanzet wordt de helderheid van je scherm drastisch verlaagd en kan je enkel nog telefoneren, sms’en of e-mailen. Mails worden ook niet meer automatisch opgehaald. Alle andere processen die op de achtergrond draaien worden uitgezet. Waardoor je een stuk langer kan doen met je batterij.

Volgens HTC kan de M8 met 5% batterij-capaciteit het in deze modus zo’n 15 uur volhouden. Met 100% capaciteit zou je de M8 zelfs twee weken kunnen gebruiken in extreme power saving modus. Zelf heb ik de telefoon nooit zo lang in Extreme Power Saving modus gezet. Maar dat het goed werkt, is wel duidelijk.

BoomSound

Nog een mooie innovatie van HTC is BoomSound. De Taiwanese smartphone fabrikant is er immers in geslaagd om twee amplifiers én boxen in de voorkant van het toestel te stoppen. Met een volume-uitvoer van 95 dB weet je hoe de BoomSound aan zijn naam komt.

Het geluid is helder en gaat erg luid. Tegenover de vorige versie van BoomSound in de M7, is het geluid van de M8 zo’n 30% luider.

Maar wat nog het handigste is, is het feit dat de speakers aan de voorkant van het toestel zitten. Hierdoor bedek je de speakers niet als je de smartphone horizontaal in je handen houdt. Hierdoor heb je een stereo geluidservaring bij het kijken van een film of het spelen van een game.

Iets waar iPhone gebruikers naar kunnen fluiten. Zo heeft de iPhone enkel aan de onderkant een audio-speaker, die je ook telkens bedekt met je handen als je je iPhone horizontaal houdt.

Camera

Dat HTC anders is, bewijst ook het duo camera-systeem van de HTC One M8. Vooraan bezit de M8 over een camera van (slechts) 4 megapixel, maar beschikt die wel over een bijzonder grote CMOS-sensor waardoor deze veel betere foto’s neemt in donkere omgevingen.

Bovendien is er ook een dieptemeter ingebouwd in de camera achteraan de M8. Hierdoor kan makkelijk (3D)-effecten toevoegen aan je foto’s én kan je foto’s achteraf scherp stellen. Een erg leuke eigenschap, aangezien je makkelijk professioneel ogende foto’s kan maken met toch wel een simpele camera. Hieronder kan je zien hoe dat precies werkt:

De kwaliteit van de foto’s is zeker niet slecht. Toch zijn ze iets minder scherp dan je zou verwachten. Maar over het algemeen gezien maakt de M8 erg mooie foto’s, en moet hij op het eerste zicht niet onderdoen voor bijvoorbeeld de camera van een iPhone 5.

Conclusie

De HTC M8 is een pareltje van een toestel, met een prachtig design dat niet onder hoeft te doen tegenover een Apple-toestel. De M8 bleef mij aangenaam verrassen hoe meer ik het toestel gebruikte. Ook op Software-vlak heeft HTC een mooie aanvulling gedaan door de softwareschil Sense 6.0 toe te voegen.

Qua minpunten vind ik het toestel aan de zware kant is en vind ik het het 5” scherm iets te groot. Ook de kwaliteit van de camera kan toch iets beter.

Voor wie al jaren een iPhone-gebruiker is en eens wil proeven van Android, is de M8 een ideaal toestel. Ook voor Android-gebruikers die een upgrade willen, is dit toestel een absolute aanrader.

De HTC One M8 gaat voor 650 € over de toonbank

NVDR: Intussen heeft HTC ook een HTC One Mini gelanceerd. Die een stuk lichter en compacter is dan de M8.